Wasilewski-Kurkiewicz-MiskiSreda, 14. decembar 2011. u 20:00
Dom omladine Beograda//Amerikana
Ulaznice su u prodaji na Blagajni DOB, po ceni od 600 dinara.


Dom omladine Beograda u saradnji sa ambasadom Poljske ekskluzivno predstavlja još jedno veliku novu zvezdu evropske jazz scene – Marcin Wasilewski Trio.
I tokom godine, Beogradski jazz festival i Dom omladine Beograda predstavljaju značajna postignuća u jazz muzici. Marcin Wasilewski Trio je pravo jazz „okrovenje“ u Poljskoj  poslednjih nekoliko godina - smatraju se najboljom free jazz formacijom svoje generacije i pravom senzacijom na evropskoj sceni. Svetski kritičari za njihove improvizacije kažu da su kristalno čiste, neponovljive, vrhunske po pitanju muzičkog umeća. Osim originalnih kompozicija začudne atmosfere, publiku često izlažu ekstatičnom čitanju tema koja potiču iz pop (Prince, Bjork), primenje klasične (Morricone) i jazz muzike (Carla Bley).

Sastav je osnovan 1991. godine. U početku su svirali pod imenom Simple Acoustic Trio (6 CDa), u međuvremenu su snimili 2 izdanja sa legendarnim trubačem i svojim mentorom Tomasz Stankom, koji je svojevremeno izjavio kako "nikad u Poljskoj nismo imali ovakav sastav - oni su stalno sve bolji". Od 2004 muzičari nastupaju pod imenom Marcin Wasilewski Trio u postavi Marcin Wasilewski (klavir), Slawomir Kurkiewicz (bas) i Michal Miskiewicz (bubnjevi). Njihova nagrađivana izdanja "Trio" (2004) i "January" (2007) pokazuju da se radi o umetnicima koji ne objavljuju često, već za svaki svoj istup traže i nalaze ozbiljne artističke razloge. Ono što posebno izdvaja Marcina Wasilewskog od ostalih autora je dubina razmišljanja o muzici, koja ga vodi putevima avangardnih klasika kao sto su Keith Jarret i Carla Bley, uz oštricu stečenu odrastanjem u svetu u kome se prepliću razni multimedijalni uticaji.

Njihov najnoviji album „Faithfull“, 2011. godine je objavila prestižna izdavačka kuća ECM, uz opšte ocene da se radi o jednom od najboljih jazz albuma u svetu ove godine. Koncert u Domu omladine biće prilika da se upoznamo sa jednim od najboljih improvizatora na svetskoj sceni u ovom trenutku, čovekom čiji trio kritika već poredi sa revolucionarnim jazz umetnicima novog doba koje smo već upoznali na Beogradskom jazz festivalu, kao što su Brad Mehldau, Esbjörn Svensson ili Bad Plus.

www.marcin-wasilewski.com
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..