hot-club-of-belgradeNastupom poznatog švedskog džez trubača Gorana Kajfeša i njegove grupe, u sredu 30. Novembra 2011. ,završeno je deveto izdanje džez festivala stranih kulturnih centara u Parizu - Jazzycolors.


Ovogodišnje izdanje festivala okupilo je 16 zemalja i njihovih Kulturnih centara i Instituta.
Cilj festivala je da se u toku dve nedelje, francuskoj publici predstave najbolji džez muzičari zemalja učesnica. Koncerti su organizovani u samim Kulturnim centrima tako da se na taj način skreće pažnja i na njihove redovne mesečne i godišnje aktivnosti. Jedan od principa je i da se umetnici razmenjuju pa su tako, u Kulturnom centru Srbije, održani koncerti grupa Villu Veski Jazz group iz Estonije, Smarton Trio iz Madjarske i AMC Trio iz Slovačke. Na ovogodišnjem Jazzycolorsu, Srbiju je predstavljao beogradski kvartet "Hot Club of Belgrade" koji je, predvodjen gitaristom Brankom Maćićem, imao izuzetno zapažen nastup 24. novembra.

«Prvi put sviramo u Francuskoj i oduševljeni smo prijemom publike koja je odlično reagovala na spoj balkanskih tradicionalnih i straogradskih melodija i jazz «manouche» stila. To nam je posebno bitno zbog činjenice da je «jazz manouche» kao poseban muzički izraz upravo ovde i nastao a uverili smo se da je i dalje aktuelan i da postoji veliki broj ansambala i solista koji neguju taj zvuk tako da publika ima vrlo «izoštren sluh» za taj zvuk.» izjavio je posle koncerta Filip Krumes, violinista grupe.

Veoma zapažen nastup imao je i «kum» festivala, pijanista Bojan Zulfikarpašić, koji je i otvorio manifestaciju 8. Novembra, nastupivši u Kulturnom centru Srbije u duetu sa Zlatkom Baračkaijem, programerom i kompozitorom iz Londona.

Festival Jazzycolors je dobitnik priznanja Ministarstva kulture Francuske kao projekat od značaja za interkulturalni dijalog I podržan je od strane svih značajnijih institucija poput Ministarstva kulture Francuske, Opštine grada Pariza i drugih.
Medijsku podršku festivalu pružaju Nacionalni Radio FIP,TSF Jazz Radio, TV France 24, Jazz Magazine, La Terasse, Radio Nova, TV5 , ARTE TV i brojni drugi časopisi i revije.
Kulturni centar Srbije zadužen je za koordinaciju i organizaciju festivala.
Web sajt festivala je www.jazzycolors.net
Vise fotografija mozete pogledati ovde http://www.flickr.com/photos/ccserbie/sets/

Do sada su na Jazzycolorsu kao predstavnici Srbije nastupali: Miloš Mike Krstić, Vlada Maričić, Vasil Hadžimanov Band, Lidija Filipović, grupa Naked, Miloš Petrović sa beogradskom grupom Vrooom i prosle godine Manson Benson Sextet.

Gostovanje naših muzičara realizovano je uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Ambasade Republike Srbije u Parizu.
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..