bester---CopyCentar za muziku Kolarčeve zadužbine organzuje novi koncert iz ciklusa Velikani muzičke scene:



MAJSTORI KLECMER ZVUKA
BESTER KVARTET,
Krakov klecmer* bend
UTORAK, 22. novembar 2011. u 20h
Velika dvorana Kolarčeve zadužbine

Bester kvartet je fenomen na globalnoj muzičkoj sceni. Izuzetni instrumentalisti koji su članovi ovog sastava su klasično obrazovani muzičari.
Zaštitni znak ovog kvarteta  je muzika ogromnog stilskog raspona  koju dopunjuju izabranim elementim klasične, džez i avangarda muzike, uključujući najbolja dostignuća savremene kamerne muzike u kojima improvizacija predstavlja temelj za izgradnju jedinstvenih instrumentalnih oblika.
Kvartet je zapravo novo izdanje legendarnog Krakov klecmer* benda koji je osnovan 1997. godine u Krakovu u Poljskoj na inicijativu Jaroslava Bestera tada mladog muzičara, kompozitora i harmonikaša. Kao rezultat muzičkog razvoja oblikovali su umetnički smeo i originalan repertoar zasnovan na sopstvenim kompozicijama pisanim u duhu klecmer muzike ili aranžmanima kreiranim za ovaj instrumentalni sastav.

BESTER KVARTET su:
JAROSLAV BESTER, harmonika,
JAROSLAV TIRALA, violina,
OLEG DIIAK, harmonika, klarinet, udaraljke,
MIKOLAJ POSPJEŠALSKI, kontrabas

• Klecemer je tradicionalna muzika istočnoevropskih Jevreja - Aškenaza. Klecmer izvode profesionalni muzičari zvani klecmorim, a sastoji se velikim delom od plesnih melodija i zabavne instrumentalne muzike za venčanja i druge proslave. Iako potiče iz Istočne Evrope, oblik danas poznat kao "klecmer" razvio se u Sjedinjenim američkim državama, u zajednicama jevrejskih doseljenika, sa jidiš - govornih područja, koji su se tamo doselili između 1880. i 1924. Reč "klecmer" dolazi iz kombinacije hebrejskih reči "kley", tj. "alatka" i "cemer", tj. "pesma" iz čega dolazi "k'li cemer" (כְּלִי זֶמֶר), što bi doslovno značilo "alat za pesmu" tj. muzički instrument.

• Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarca po ceni od 1200 i 1500 dinara
• Detaljan program je dostupan na: www.kolarac.rs/velikani
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..