Asocijacija za očuvanje i unapređenje rokenrol kulture „Neki rok“ se od 2001. godine bavi očuvanjem i promocijom rokenrola, kulture, umetnosti i sporta. Aktivno su podržavali demo festivale, velike festivale, samostalne koncerte bendova, zatim događaje kulture, jer sve je to zona njihovog interesovanja i delovanja. Cilj je od početka bio unapređenje kulturne i rok scene. Do danas su samostalno organizovali demo festivale, koncerte, uređivali su radio emisiju, objavljivali su muzičke kompilacije i knjige. Dodeljuju nagrade za rok stvaralaštvo i opšti doprinos rok kulturi.

„Kada smo osnovali NEKI ROK, u početku je bio pokret, a kasnije smo ga ozvaničili kao udruženje. Za logo smo odabrali palac na gore, što je tada značilo palac na gore za život, a ne like, i dizajnirali ga kao violinski ključ. Taj logo i natpis „neki rok“ sa prvog sajta smo ostavili i sada na redizajniranom sajtu. Naš sajt nekirok.com je jedan od prvih sajtova u Srbiji. Danas se ovakvi sajtovi nazivaju portali i ponosimo se što smo najstariji rok portal u Srbiji. Portalom smo želeli da stvorimo prostor za nove bendove da imaju gde da objave svoje vesti o spotu, albumu i koncertu. Naše udruženje se dodatno bavi i promocijom aktivnosti koje su za cilj uvek imale kvalitet života svakog pojedinca ukazujući na društvene probleme koji nas okružuju. S obzirom da smo svi rokeri rok muzika je bila naš alat, prirodan put delovanja i produžena ruka za ostvarivanje tih ciljeva.“ – rekao nam je osnivač i predsednik Asocijacije Goran Šobić Sirano.

Za 22 godine postojanja aktivno su pratili domaću rok scenu koja stvara autorsku muziku. Članovi asocijacije „Neki rok“ su i u 2023. godini nagradili one koji istrajavaju u rok stvaralaštvu na maternjem jeziku pažljivo prateći muzičku scenu tokom cele godine.

„Drago mi je da udruženje aktivno funkcioniše 22 godine. Kada smo rešili da osnujemo udruženje nazvali smo ga „Neki rok“ jer tada gde god smo se kao muzičari pojavili pitali bi nas šta svirate a mi tada onako kažemo rok, rokenrol, svejedno, oni kažu evo ih ovi što sviraju neki rok. Sada dodeljujemo, da se našalim, neke nagrade. Smatramo da nagrade umnogome pomažu stvaraocima da nastave sa svojim radom, ali i da skrenu pažnju na one čiji rad nije u fokusu. Suština aktivnog bavljenja autorskom muzikom je snimanje singla, albuma, spota i održavanje koncerata. Tim kategorijama smo pridodali nagradu za knjigu godine koje su ili o rokenrolu ili ih pišu rok radnici. Posebno nam je važna nagrada za ukupni doprinos  rokenrol kulturi jer ona ide u ruke onih koji su godinama održavali duh rokenrola na različitim poljima delovanja.“ – rekao je osnivač Asocijacije dr Predrag Mitrović.

Dobitnici nagrada NEKI ROK 2023., u šest kategorija, su:

1) Album godine: Ritam nereda – Novo doba

Nagradu je dodelio Marko Ristić, fotograf i menadžer



2) Pesma godine: Six pack – UA!

Nagradu je dodelio Goran Šobić, osnivač i predsednik pokreta NEKI ROK



3) Spot godine: E play – Nije da nije

Nagradu je dodelio Bojan Nikolić, urednik portala nekirok.com i fotograf



4) Koncert godine: Buč Kesidi za koncert na Tašmajdanu

Nagradu je dodelio Nikola Jovanović

5) Knjiga godine: Snežana Varda – Zvuk slobode – Novi talas u ex YU

Nagradu je dodelio Ivan Fece Firči, bubnjar

6) Ukupan doprinos rokenrol kulturi: Petar Peca Popović

Priznanje je dodelio dr Predrag Mitrović, osnivač pokreta NEKI ROK

foto Marko Ristić @zamrznuti tonovi

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..