Uspešno je završena 32. Međunarodna tribina kompozitora, koja je trajala od 3. do 7. oktobra. Tradicionalno, tokom trajanja Tribine, Udruženje kompozitora Srbije dodeljuje nagrade za najbolje u prethodnoj godini. Na otvaranju je dodeljena nagrada "Stevan Mokranjac" kompozitorki Tatjani Milošević Mijanović a na trećoj večeri su predstavljeni laureati nagrada koje nose imena Pavla Stefanovića i Aleksandra Pavlovića. Nagrada koja nosi ime Aleksandra Pavlovića, jednog od najistaknutijih pregalaca u promociji savremenog srpskog stvaralaštva, violiniste, kamernog muzičara, dirigenta i pedagoga, dodeljuje se pojedincima i ansamblima za izuzetan doprinos afirmaciji srpske muzike u zemlji i inostranstvu.

Predsednik žirija, kompozitor Vladimir Tošić, uručio je nagrade sledećim dobitnicima:

-pijanisti Vladimiru Gligoriću za izuzetan doprinos afirmaciji srpske muzike u zemlji i inostrastvu tokom prethodne godine

- specijalnu zahvalnicu za dugogodišnji doprinos u promociji srpske muzike Snežani Nikolajević i mladim umetnicima iz kvarteta Pneuma (Dimitrije Beljanski, klavir, Nina Henig Beljanski, violončelo, Stefan Milović, klarinet i Katarina Badnjar, violina).

Ovogodišnju nagradu „Pavle Stefanović", koju dodeljuje Udruženje kompozitora Srbije za muzičku esejistiku i kritiku, dobila je muzikolog dr Ivana Miladinović Prica, za kritički esej „Igra označitelja u Igri senke Berislava Popovića", objavljen u knjizi "Difrakcije kompozitorskog, muzičko-teorijskog, pedagoškog i društveno-kulturnog stvaranja",  Berislava Popovića.

32. Tribinu kompozitora su podržali Ministarstvo kulture Srbije, Grad Beograd, Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije i Opština Vračar. Osnivač i izvršni producent je Udruženje kompozitora Srbije.

Fotograf: Bojan Živojinović

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..