"Bolji smo zajedno - Mladi Evrope uz mlade Srbije" naslov je i slogan koncerta Orkestra mladih muzičara Evropske unije, koji je održan u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu. Domaćini koncerta bili su Delegacija EU u Srbiji i organizacija Europa Nostra. Tokom događaja, poslate su poruke solidarnosti sa porodicama i prijateljima žrtava nedavnih tragedija u Beogradu i Mladenovcu, kao i sa svim građanima Srbije. "Nekoliko nedelja i meseci, sa nestrpljenjem smo čekali ovaj koncert. Nažalost, dešava se u vremenu velike tragedije koja je pogodila Srbiju, gde je puno mladih život aizgubljeno, uključujući i živote dece. Ipak, smatrali smo da je važno da budemo danas zajedno, da slušamo muziku i da pošaljemo poruku da smo jači zajedno, bolji zajedno, i da su mladi Evrope uz mlade Srbije", rekao je ambasador EU Emanuele Žiofre.

Tokom dve programske celine, izvođena su dela Baha, Birtvistla i Rajlija, kao i beogradske kompozitorke Isidore Žebeljan, a publika je mogla da uživa u zanimljivom, ponekad i eksperimentalnom pristupu prepoznatljivim melodijama.

Program koncerta „Earth4All“ se fokusira na neke od ključnih izazova našeg doba, kao što su klimatske promene i zajedništvo. Ideja je da se na taj način istakne uticaj kulture i evropskog nasleđa na oblikovanje razgovora o pozitivnoj budućnosti sveta. Ovo je takođe bio i prvi nastup poznatog orkestra u Beogradu posle više od 40 godine.

Na tu činjenicu ukazao je i generalni sekretar orkestra Maršal Markus, koji je gostima objasnio detalje programa, ali je pričao i o misiji orkestar.

"Ovo je orkestar koji čine mladi i talentovani ljudi iz različitih država, oni se sastaju da sviraju zajedno, da slušaju zajedno, ujedinjeni u zajedničkim vrednostima i u promišljanju kako da unapredimo planetu u budućnosti", napomenuo je Markus.

Posebnu pažnju privukao je pionirski projekat [Neizvesna] četiri godišnja doba Karmen Ficaroti – ova kompozitorka je na inovativan način adaptirala Četiri godišnja doba Antonija Vivaldija s ciljem da publici pokaže kako bi proleće, leto, jesen i zima mogli da zvuče 2050. godine, ukoliko ne sprečimo gubitak biodiverziteta.

Orkestru, koji je usmeravao svetski poznati violinista Danijel Rouland, na sceni se pridružilo i 29 mladih muzičara iz Srbije.

Orkestar mladih EU poznat je po svojoj misiji da kroz ceo svet šire značaj evropske muzike i kulture. Sličnu misiju ima i organizacija Europa Nostra, koja ove godine obeležava šest decenija postojanja.

"Već 60 godina smo evropski glas nevladinog sektora posvećen kulturnom nasleđu, i promovišemo ideju da su pravi temelj celog evropskog projekta zapravo naše zajedničke vrednosti i naša zajednička kultura", rekla je predsednica Europa Nostre Sneška Kvidlih Mihailović.

Omladinski orkestar Evropske zajednice (kasnije Omladinski orkestar Evropske unije) osnovali su 1976. Lajonel Brajer i Džoj Brajer, odnosno predsednik i generalni sekretar Međunarodne omladinske fondacije Velike Britanije, zajedno sa osnivačem muzičkim direktorom Klaudiom Abadom i Britanski političar Sir Edvard Hit, sa ciljem da stvori orkestar koji bi predstavljao evropski ideal zajednice koja radi zajedno na postizanju mira i društvenog razumevanja.

Istovremeno je dizajniran da pruži neprocenjivo iskustvo profesionalnog razvoja za mlade orkestarske muzičare.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..