Prezentacija rezultata pionirskog naučno–umetničkog projekta „Primenjena muzika za muzeje: Slučaj muzeja nauke i tehnike u Beogradu“ održana je pred stručnom publikom u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu. Projekt je pokrenuo Centar za primenjenu muziku - Beograd, uz podršku Muzeja nauke i tehnike – Beograd i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Na panelu je predstavljena jedinstvena primenjena muzika sa tri permanentne kompozicije komponovane za tri stalne postavke Muzeja kao i rezultati istraživanja uticaja te muzike na muzejsku publiku. 

Predstavljen je novi model razvoja muzejske publike, značajnog za razvoj savremene muzeologije, primenjene muzike i komunikologije. Panel je pratila diskusija sa predstavnicima više domaćih muzeja. 

Panel je otvorio Radovan Jokić, pomoćnik ministra kulture i informisanja, u Sektoru za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije, a pozdravnu reč uputio je i Zoran Lević, v.d. direktora Muzeja nauke i tehnike.  

O komponovanju i integrisanju primenjene muzike u prostor stalnih postavki Muzeja nauke i tehnike, govorio je Aleksandar Vl. Marković, predsednik Centra za primenjenu muziku, koji se zahvalio svim učesnicima ovog pionirskog projekta, pre svega Muzeju nauke i tehnike što je prepoznao i prihvatio izazov inovativnog projekta, na koje se već pozivaju autori u evropskim akademskim krugovima. „Ovo pionirsko istraživanje aktiviralo je domaće i zainteresovalo inostrane stručnjake i umetnike u cilju ispitivanja novog modela razvoja publike koji odgovara aktuelnom digitalnom vremenu, ali i definiše i stvara novi ambijent za konzumaciju umetnosti i muzejskih eksponata. Komponovanje tri permanentne primenjene kompozicije i integrisanje u stalne postavke donelo je nove uvide i relacije između eksponata, prostora i posetioca. Kompozicije su pisane posle pažljivog istraživanja kompletnog sadržaja postavki i posebnom metodologijom komponovanja za novi požanr primenjene muzike”.

O pilot istraživanju estetskih doživljaja posetilaca muzeja govorila je Biljana Jokić, istraživač Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka i Centra za primenjenu muziku. ”Sprovedeno je anketno ispitivanje posetilaca MNT pre i nakon uvođenja muzike, kao i dubinski intervjui sa ciljem da se sagledaju efekti primenjene muzike na estetske doživljaje i stavove posetilaca o muzejskoj poseti. Ovim pilot istraživanjem obuhvaćene su različite starosne grupe, uključujući i posebnu grupu slepih i slabovidih. Preliminarni rezultati istraživanja pokazali su da su opšti utisci o efektima muzike u muzeju slični kod svih grupa posetilaca: muzika upotpunjuje doživljaj u muzeju, opaža se kao deo celine i u sadejstvu sa eksponatima i prostorom pojačava utiske posetilaca. Efekti muzike se odražavaju i na emocionalnom (poboljšanje raspoloženja), i na kognitivnom (memorija, buđenje radoznalosti, širenje saznanja) i na ponašajnom planu (pokrenutost na igru i akciju).   

Na panelu su govorili i Nikola Krstović, predsednik IKOM Srbija; Dušan Đorđević, kompozitor; uz video obraćanje kompozitorke Miše Cvijović i Alsine Kortez sa Univeziteta NOVA iz Lisabona (Portugal) sa kojim Centar za primenjenu muziku aktivno sarađuje.

Projekat „Primenjena muzika za muzeje: Slučaj muzeja nauke i tehnike u Beogradu“ bavi se razvojem pod-žanra primenjene muzike za muzeje kroz komponovanje originalne permanentne primenjene muzike za stalnu postavku Muzeja nauke i tehnike u Beogradu, ispitivanjem integracije muzičke kompozicije sa prostorom i eksponatima, kao i istraživanjem njenog uticaja na posetioce muzeja i razvoj publike. Originalnu muziku za tri stalne postavke muzeja komponovali su Aleksandar Vl. Marković, istoričar umetnosti i autor primenjene muzike za brojne izložbe, kompozitorka Miša Cvijović i mladi kompozitor Dušan Đorđević, koji su svojim iskustvom i primenom metodologije komponovanja permanentne muzike za muzeje i galerije, doprineli daljem razvoju ovog pod-žanra primenjene muzike.

Istraživanje efekata primenjene muzike na muzejske posetioce osmišljeno je kao pilot projekat koji treba da izmeri efekte primenjene muzike za muzeje na razvoj muzejske publike u Muzeju nauke i tehnike, što bi moglo da doprinese kreiranju održivog modela razvoja muzejske publike uopšte. Do sada je u svetu sprovedeno svega par istraživanja i to samo o uticaju popularne klasične muzike, već komponovane za druge namene. Koliko je ideja inovativna govori i činjenica da je već formiran evropski konzorcijum od 12 partnera iz 7 zemalja koji želi da primeni koncept permanentne primenjene muzejske muzike uz testiranje njenog uticaja na publiku u 5 evropskih muzeja.  

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..