U ponedeljak 11.03. u Maloj sali DKSG u 19.00 časova održaće se "Ciklus: moćne žene: TRI KRALjICE BRITANSKOG FOLK ROKA". U jednom kratkom periodu, u drugoj polovini šezdesetih, u Engleskoj su se preplitali psihodelija, andergraund i ono što će kasnije biti nazvano progresiva. Nekolicinu novih grupa povezivali su svež vetar slobode i želja da prekorače čvrste žanrovske i tekstualne okvire; svaka je krenula svojim putem. Pred kraj decenije među najbolje i najpopularnije su se uvrstili Fairport Convention i The Pentangle, a ubrzo su im se priključili Steeleye Span. Većina članova ovih grupa je počela u folk klubovima u koje bi se naguralo par stotina zaljubljenika u tradicionalnu britansku muziku a na kraju su dobacili do nastupa pred desetinama hiljada rokera.

Tokom celog 20. veka Britanci su preuzimali i stilizovali muzičke oblike nastale u Americi (džez, bluz, r’n’r, soul...). Tako su se i ove grupe nadovezale na folk rok koji su u Americi pokrenuli The Byrds električnom verzijom Mr.Tambourine Man. Fairport C. su u početku smatrani engleskim odgovorom na rani Jefferson Airplane a onda je usledio lep preokret.

Do visoke klase i slave su stigli kada su se u većoj meri okrenuli vlastitom folk nasleđu. I u muzici The Pentagle, orginalnoj sintezi džeza, bluza i folka, prevagnuo je poslednji element. S. Span su srednjovekovne balade povezali sa modernim (rok) zvukom i duhom i 70-ih prošli kod tzv. šire publike. Uz poštovanje za vrsne autore i instrumentaliste ovih grupa, u prvom planu će biti pevačice: Sendi Deni, Džeki Makši i Medi Prajor.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..