ethnoSa željom da se prezentuju raznolikost i shnaga izvođačkih umetnosti u Srbiji, javlja se potreba za osnivanjem festivala koji bi na jednom mestu predstavio bogatstvo nematerijalnog kulturnog nasleđa.

 

Do danas su u užičkom kraju a i šire, sačuvani različiti oblici izvođačkih umetnosti od kojih su najzastupljeniji vokalana i istrumentalna tradicija, igračka tradicija, kao i specifičan oblik usmene tradicije izražen kroz epski humor. Vokalna tradicija je najšira i najšira oblast muzičke tradicije užičkog kraja. Instrumentalna muzika i dalje se rado izvodi na fruli, dvojnicama, gajdama, dok se usmena tradicija prenosila i putem pesama koje su pevane uz gusle.

 

Cilj festivala “Svet muzike” je prezentovanje srpske tradicionalne muzike posetiocima Muzeja na otvorenom “Staro selo” u Sirogojnu putem koncerata izvornih pevačkih grupa, muzičkih grupa koje izvode ranu srednjevekovnu muziku, kao I afirmisanih izvođača čija se muzika zasniva na tradiciji. Na taj način posetioci bi mogli dad a upoznaju razvoj srpske tradicionalne muzike od arhaičnih vremena pa do danas.

 

Muzej na otvorenom, Staro Selo, Sirogojno

 

Festival traje od 03.08. do 06.08.2011.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..