Cage-I2Kejdžov muzički cirkus – Kuća puna muzike je više-medijsko izvođenje inspirisano muzikom kultnog američkog kompozitora Dzona Kejdza i njegovim pristupom komponovanju, teatru, pogledima na umetnost i odnosom prema životu.


Ono predstavlja kreativnu montažu odabranih segmenata iz njegovog celokupnog stvaralaštva kao kompozitora, filozofa, pesnika, vizuelnog umetnika i humaniste.

Idejni tvorci projekta su:
Skot Filding (Scott Fielding, SAD), režija
Nada Kolundžija, muzička režija

U Kejdžovom muzičkom cirkusu učestvuju:
u liku Džona Kejdža Svetozar Cvetković, glumac
Konstantin Kostjukov, ples
Nada Kolundžija, klavir, preparirani klavir
Katarina Jovanović, sopran
Aleksandar Benčić, trombon
udaraljke: Lazar Čolović, Lazar Stojković, Branislava Savić i Miona Backović


O projektu... 

Dzon Kejdz (John Cage), je bio vodeća ličnost u razvoju posleratne moderne umetnosti, a danas njegovo ime predstavlja sinonim za avangardu. Njegovi provokativni pogledi na muziku, život i prirodu i prepiska sa vodećim ličnostima iz sveta muzike, su izvori na kojima nastaje ovaj projekat.

Za njega, pozorište je "ono što vidiš, ono što čuješ". U svojim originalnim kompozicijama i nastupima on je istraživao koncept "muzičkog cirkusa". U tom duhu, naš rad je kreativna montaža, "muzički cirkus".

Naša publika nije imala dovoljno prilike da upozna delo ovog ovog izuzetno kreativnog duha. Impuls zastvaranje "A House Full Of Music", je dokaz Kejdžove prisutnosti u našoj svesti.

Izbor muzičkih, tekstualnih i vizuelnih materijala, plod je ličnog afiniteta, ali i namere da se kreira zanimljiv, živ i intrigantan materijal u kome će gledalac/slušalac biti aktivan učesnik.

Naš koncept je Kejdžijanski. Koristimo elemente muzičkog cirkusa, koji za Kejdža predstavlja okolnosti u kojima se sluša zvuk i koji nije kontrolisan u krajnjem rezultatu.

Pored dela Džona Kejdža, sastavni deo projekta su i nove kompozicije srpskih autora Katarine Miljković i Miroslava Miše Savića, koji su, upoznati sa konceptom projekta, odredili svoju ulogu u njemu.


Pokrovitelji: TRIBINA KOMPOZITORA, MINISTARSTVO KULTURE REPUBLIKE SRBIJE, BITEF TEATAR, AMBASADA SAD, GRADSKA OPŠTINA STARI GRAD i GUARNERIUS

Bitef teatar
Skver Mire Trailović 1
Kejdžov muzički cirkus – Kuća puna muzike
Petak, 19. novembar 2010. u 20 časova

otvaranje 19. Međunarodne tribine kompozitora,
našeg najznačajnijeg internacionalnog festivala savremene muzike

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..