Izdavačka kuća Plato za ovaj sajam predstaviće desetak novih knjiga. Od pisaca koje objavljuje od ranije pred publikom će se naći novi roman Viktora Peljevina pod nazvom „T“ u kojem se iščitava zamaskirana priča o Lavu Tolstoju ali u prepoznatljivom Peljevinovom maniru prikazivanja začudne stvarnosti i potrage za smilom oslanjanjem na istočnjačku filozofiju. Od Nikola Amanitija biće objavljena zbirka priča „Zverinjak“ u kojoj je napravljen izbor od nekih ranijih priča ovog autora ali su uvršećene i nove.

 

Danski pisac Peter Heg koga publika pamti po kultnom romanu Osećaj gospođice Smile za sneg biće prestavljen novim romanom „Deca čuvara slonova“ u kojem se ponovo kroz avanturističko-detektivki zaplet prati porodična drama i pokreću teme o globalnim političkim i religijskim mahinacijama zbog kojih druđtvo i porodica zapadaju u krizu.

 

Plato će prestaviti dvojicu savremenih brazilskih pisaca: Žoao Almina sa romanom „Slobodan grad“ u kojem on pripoveda o nastanku Brazilije kroz sećanje junaka na svoje odrastanje u tom gradu dok se gradio i na svoju složenu porodičnu istoriju. Drugi autor, Kristovao Teza, je jedan od najprevođenijih savremenih brazilskih pisaca i publika će imati prilike da čita njegov roman „Večni sin“ dirljivu a vrlo optismističnu priču o ocu kojem se rodio sin sa Daunovim sindromom.

 

Kanadski pisac letonsko-sovjetskog porekla, David Bezmozgis, koji spada u najtalentovanije pisce današnjice biće prestavljen svojim romanom „Slobodan svet“ gde autor uz autobiografsku okosnicu ispreda priču o sovjetskim Jevrejima koji su sedamdesetih godina dobili dozvolu za iseljenje i odlazak u novi, slobodni svet. Ova porodična drama odigrava se u Italiji gde iseljenici kao u nekom čistilištu provode vreme čekajući dokumenta i dozvolu za ulazak u veliki, obećani, slobodni zapadni svet Kanade ili Amerike.

 

Poljski pisac Kšištof Varga koji je čitaocima poznat od ranije biće gost Platoa i poljske ambasade u okviru programa predstavljanja Poljske kao počasnog gosta. Plato će objaviti Vargin nanoviji roman „Trunje“, izrazito duhovitu ali gorku sliku savremnog društva i čoveka, gde se u velikoj meri prepoznaju sličnosti i podudaranja našeg i poljskog načina života. Gost sajma biće i mađarski pisa Laslo Krasnahorkai čiji roman „Melanholija otpora“ je upravo objavljen.

 

Od domaćih pisaca publika će imati priliku da čita roman Nebojše Milosavljevića „Sveti Nikola u Torontu“ koji se nadovezuje na njegove nenadmašne priče iz zbirke „Zašto volim Kanadu“. Predstavljena će biti i nova zbirka priča Veselina Mišnića, kao i roman Predraga Smiljkovića „Slike u vodama“ i roman prvenac dramskog pisca Dušana Ristića pod nazivom „Ceremonija“.

 

PROGRAM PROMOCIJA NA ŠTANDU IK „PLATO”
Hala 1, Arena

 

Utorak, 22.10. 2013, u 16h – Kšištof Varga (VARŠAVA), Trunje
Sreda, 23. 10. 2013, u 18h – Miloš Tomaš, Endemske vrste
Četvrtak, 24. 10. 2013, u 18h – Nebojša Milosavljević, Sveti Nikola u Torontu

 

Takođe Vas pozivamo na događaje koje IK „PLATO” organizuje u saradnji sa Ambasadom Poljske, Međunarodnim beogradskim sajmom knjiga i Kulturnim centrom Beograda: Autor IK „Plato” Laslo Krasnahorkai (Budimpešta) biće predstavljen u organizaciji Međunarodnog beogradskog sajma knjiga i Kulturnog centra Beograda, u petak, 25. oktobra 2013. godine, u 16h, u Sali „Pekić”. Na temu Odsustvo slobode i estetizovanje pustoši,  sa autorom razgovaraju: Kornelija Farago, Milan Vlajčić, Teofil Pančić i Marko Čudić.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..