EUNIC u Srbiji, evropski instituti kulture  u Beogradu, nastupiće po sedmi put zajedno na beogradskom Međunarodnom sajmu knjiga u hali IIa. U periodu od 20. do 27. oktobra na štandu EUNIC-a predstaviće se Austrijski kulturni forum, Francuski institut, Goethe-Institut, Institut Servantes i British Council . Ovogodišnja zajednička tema EUNIC tima je „Grad i kreativnost“.

 

Zainteresovani posetioci imaće priliku, u toku trajanja sajma, da se na jednom mestu informišu o radu i mogućnostima koje pružaju inostrani kulturni instituti u Beogradu. Ove godine aktivnostima na sajmu pridružiće se i Ambasada Švedske i Portugala kao i Institut Kamoiš.

 

Članovi EUNIC tima odlučili su ove godine da, osim pružanja informacija zainteresovanim posetiocima, organizuju i program posvećen temi „Grad i kreativnost“. Na EUNIC štandu predstaviće se mladi umetnici, street art umetnica TKV i vajar Marko Crnobrnja.

 

U utorak, 22.10, u 14.00h na štandu EUNIC-a gostovaće mlada street art umetnica koja se publici već godinama predstavlja pod pseudonimom The Kraljica Vila (TKV). Umetnica će održati radionicu sa mladima na kojoj će ih na praktičan način uputiti u specifičnosti umetnosti grafita. TKV je izlagala u Kulturnom centru Grad, galeriji Blok, Belef-u, Beogradskom Design Week-u, Kulturnom centru Beograda.

 

Četvrtak, 24.10, rezervisan je za mladog vajara Marka Crnobrnju koji je posvećen oplemenjivanju parkova i javnih površina za decu. Umetnik će u 14.00h održati radionicu sa učenicima umetničke i arhitektonske škole na kojoj će predstaviti nova rešenja uređenja parkova za najmlađe. Marko Crnobrnja je pokrenuo 2008. godine projekat „Park skulptura za decu“ sa ciljem da oplemeni gradske parkove, igrališta i druge prostore određene za igru najmlađih.

Pored zajedničkih kulturnih aktivnosti svaki centar organizovaće i pojedinačne aktivnosti na zajedničkom štandu o kojima se možete informisati na internet stranicama pojedinačnih instituta i Facebook stranici EUNIC Srbija. Ove godine štand EUNIC-a posetiće i brojni gosti: Lena Olmark, švedska autorka stripova, spisateljica Jasminka Petrović, Pilar del Rio, novinarka i prevodilac, Lorna Gib, britanska književnica i austrijske umetnice Mariene Jungmajer i Ursula Keler.

 

EUNIC čine Instituti za kulturu država Evropske Unije i odeljenja za kulturu ambasada čiji je cilj da promovišu evropsku kulturu. EUNIC u Srbiji je jedan od prvih ogranaka u svetu i danas ga čine: Austrijski kulturni forum, British Council, Francuski institut, Goethe-Institut, Helenski fond za kulturu, Institut Servantes i Valonija Brisel. Pridruženi članovi su  odeljenja za kulturu ambasada Holandije,  Mađarske, Portugala i Švedske.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..