U okviru manifestacije Dani evropske baštine, koja ove godine za temu ima industrijsku kulturu, u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fer 4, Beograd) biće održana dva predavanja:Predavanje o „Debeličkom mlinu“ u utorak, 24. septembra od 12 sati & Predavanje o Šarganskoj osmici u četvrtak, 26. septembra od 12 sati.


Predavanje o „Debeličkom mlinu“ u utorak, 24. septembra od 12 sati - Predavanje o „Debeličkom mlinu“, koji je u funkciji od 1926. godine sa svim starim mašinama uvezenim iz Češke, održaće Marina Lukić Cvetić, v.d. direktorka Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, i Milutin Božinović, vlasnik Debeličkog mlina.

Naime, u naselju Debelica, koje pripada opštini Knjaževac,  porodica Božinović je 1926. godine sagradila mlin sa hidroelektranom i branom koji  je u funkciji do današnjih dana. Mašine su uvežene iz Češke, od firme Jozef Prokopa i sinovi, jer je u Pragu Konstantin Božinović studirao elektrotehniku.

 

Sadašnji vlasnik Mlina je Milutin Božinović, osnivačev unuk, koji je mlin otkupio i želi da obnovi hidroelektranu, iz razloga što je jedino ona devastirana. Debelički mlin je od nedavno spomenik kulture i Zavod za proučavanje kulturnog razvitka ga je uvrstio u kulturnu rutu Putevima Tesle. Mlin predstavlja živi muzej u kome se žito melje na istim mašinama kao tridesetih godina prošlog veka, a kvalitet brašna je ostao nepromenjen.
 
Predavanje o Šarganskoj osmici u četvrtak, 26. septembra od 12 sati -  Na temu „Od kulturnog nasleđa do kulturno turističkog proizvoda - Studija slučaja: Muzejsko-turistička železnica Šarganska osmica“ govoriće Maja Todorović, istraživač Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.
 
Muzejsko-turistička železnica Šarganska osmica je značajan primer dobre prakse na koji način se od zaboravljenog i devastiranog industriskog nasleđa uz strateško promišljanje i planiranje stvara održiv kulturno-turistički proizvod čiji pozitivni efekti su vidljivi ne samo kroz očuvanje nasleđa već i kroz koristi koje od njega imaju lokalna zajednica i turisti. Proces razvoja ovog turističkog proizvoda može poslužiti kao model sličnim inicijativama, jer predstavlja primer kako se kroz razvoj partnerstva lokalne zajednice i drugih interesnih strana može na temelju kuturnog nasleđa oživeti seoska zajednica i lokalna ekonomija.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..