Evropski uspeh Jelene Lengold nastavlja se objavljivanjem njene knjige u Velikoj Britaniji. Englesko izdanje knjige priča Vašarski mađioničar Jelene Lengold objavila je ovih dana izdavačka kuća Istros books iz Londona u prevodu Silije Hoksvort, poznate slavistkinje i prevodioca srpske književnosti na engleski jezik.


Preporuku za englesko izdanje knjige Jelene Lengold napisala je poznata književnica Vesna Goldsvorti, autorka knjiga Černobiljske jagode i Solunski anđeo. „Vašarski mađioničar je predivna knjiga kratkih priča. Senzualne i šarmantne, duhovite i urbane, priče Jelena Lengold o složenim odnosima i strastima su istovremeno i vrlo književne i vrlo čitljive. Ova knjiga je već dobila brojne nagrade, uključujući i neke evropske: ona zaslužuje da bude otkrivena i dragocena britanskim čitaocima“, kaže Vesna Goldsvorti.


Istros books će početkom naredne godine organizovati dva predstavljanja knjige Vašarski mađioničar i čitanja Jelene Lengold u Londonu.


Englesko izdanje knjige Jelene Lengold utoliko je značajnije kada se zna da engleski izdavači objavljuju veoma mali broj knjiga u prevodu sa drugih jezika.


Vašarski mađioničar je nedavno objavljen u Italiji, a uskoro će biti objavljen u Makedoniji, Poljskoj, Albaniji, Češkoj i Mađarskoj. Knjiga priča Vašarski mađioničar već je objavljena na bugarskom jeziku. U toku su pregovori sa izdavačima iz još tri evropske zemlje.


Ova knjiga Jelene Lengold je doživela već tri izdanja na srpskom jeziku. Priče iz ove knjige prevedene su na više jezika i zastupljene u nekoliko antologija savremene priče. Za knjigu Vašarski mađioničar Jelena Lengold je dobila Evropsku nagradu za književnost, „Bazarovu“ nagradu „Žensko pero“, Nagradu „Biljana Jovanović“ i Nagradu „Zlatni HIT Libris“.
Knjiga priča Vašarski mađioničar donosi priče o ljubavi i žudnji, o gradu i erotici, o svakodnevici i strasti. Pisane s velikom književnom snagom, ove priče su autentično svedočanstvo o intimi i svakodnevici, o čudima ljubavi i o svakodnevnim epifanijama. U pričama Jelene Lengold progovaraju svetlosti i senke svakodnevice i intime, veliki i mali obredi privatnosti i ljubavi. Zahvaljujući istančanoj psihologiji, u pričama iz knjige Vašarski mađioničar nalaze se neki od najboljih ženskih i muških likova novije srpske književnosti.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..