U četvrtak 26.9. u 20:00 / Mala sala Doma kulture Studentski grad - Trezor u DKSG: Mirko Kovač (1938–2013). Uvodna reč: Filip David. Omaž jednom od najboljih pisaca nekadašnje Jugoslavije priređujemo emitujući emisije iz bogatog fonda Redakcije za istoriografiju RTS-a, među kojima će biti emisija iz ciklusa Radio Televizije Beograd Ostavština za budućnost, kao i kratka emisija iz serijala Petkom u 22, gde Kovač govori o Tinu Ujeviću.  Uvodnu reč pre emitovanja daće Kovačev kolega i prijatelj Filip David.

 

Ostavština za budućnost - U razgovoru s Milivojem Begenišićem poznati pisac priča o prelomnim događajima tokom detinjstva, oslobođenja i 1948. godine, o tome da je relativno malo čitao, o svom omiljenom piscu Ivi Andriću. Njegova prva knjiga Gubilište izazvala je pravu hajku, čak i treća knjiga Rane Luke Meštrevića, za koju je dobio nagradu Milovan Glišić, nije bolje prošla u vladajućim strukturama koje su tražile da se knjiga spali a nagrada vrati. Delove iz romana Uvod u drugi život govori Milan Pleština. O Mirku Kovaču govore književnici Filip David i Radoslav Bratić.


Učestvuju: Mirko Kovač, Filip David, Radoslav Bratić, Milivoje Begenišić
Scenario: Mina Stanojević, Milivoje Begenišić, reditelj Mina Stanojević, urednik Milivoje Begenišić.
Premijerno emitovano 3.3.1991; Dokumentarni program
traje 49.09

 

Iz serije Jedan čovek jedna pesma - Mirko Kovač priča da je kao đak pročitao knjigu pesama Lelek sebra Tina Ujevića, kasnije čitao sve njegove knjige, znao napamet Kolajnu i želeo da se upozna s pesnikom. Glumac Petar Kralj recituje pesmu Fišharmonika.


Učestvuju: Mirko Kovač, Petar Kralj
Autor Lika Lukić
Proizvedeno 1984, Redakcija programa iz kulture, urednik Zora Korać
traje 06.49

 

Mirko Kovač - pisac romana, priča, eseja, TV i radio drama, filmskih scenarija, rođen je u Zetskoj banovini Kraljevine Jugoslavije. Studirao je dramaturgiju u Beogradu, odakle se 1991. seli u Rovinj, gde je živeo do kraja života i gde je sahranjen. Prevođen je na nemački, francuski, italijanski, engleski, švedski, holandski, poljski, mađarski… Dobitnik je međunarodnih nagrada, među kojima su nagrada švedskog PEN centra i Herderova. Romani: Gubilište, Malvina, Vrata od utrobe (nagrade Željezare Sisak, biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu i NIN-ova), Uvod u drugi život, Kristalne rešetke, Grad u zrcalu... Zbirke priča Rane Luke Meštrevića i Nebeski zaručnici. Knjige eseja: Evropska trulež, Cvjetanje mase, Pisanje ili nostalgija, Knjiga pisama1992–1995 (prepiska s piscem Filipom Davidom)... Scenarija za filmove: Okupacija u 26 slika, Pad Italije, Večernja zvona… Bio je stalni saradnik splitskog nedeljnika Feral tribun.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..