Eli Venabl (Ally Venable) je izuzetno talentovana dvadesetogodišnja bluz-rok gitaristkinja iz Teksasa. Dobitnik je brojnih nagrada u Americi za svoje muzička postignuća, uključujući i titulu „bluz gitaristkinja godine“, za 2014. i 2015. godinu. Pored ranijih uspeha, njen ovogodišnji album, „Texas Honey“ našao se na Bilbordovoj listi najboljih bluz albuma. Eli je trenutno na turneji kao deo Ruf Records Blues Karavana, i stiže u Beograd 21. septembra kada će zajedno sa koleginicama Inom Forsman i Katarinom Pejak nastupiti u Velikoj sali Doma omladine Beograda od 20:30 časova. Ulaznice su u pretprodaji preko TicketVision mreže, po ceni od 1000 dinara. 


Vi ste vrlo mladi, ali već ste postigli veliki uspeh i više puta bili nagrađivani za Vaš rad. Šta biste izdvojili kao svoj najveći uspeh do sad i šta biste, na profesionalnom planu, voleli da ostvarite u budućnosti?

Eli Venabl: Mislim da je moj najveći uspeh što sam uspela da ostvarim ciljeve koje sam postavila sebi i svom bendu. Dok se razvijam kao umetnik, radujem se muzičkom putovanju koje mi predstoji. Fenomenalno je što su moji albumi “Puppet Show” iz 2018. i “Texas Honey” iz 2019. ušli na Bilbordovu listu najboljih bluz albuma. Takođe, saradnja sa Ruf Records izdavačem je prekretnica za mene. Vrlo sam zahvalna za sve prilike koje su mi se do sada ukazivale i jedva čekam da vidim šta će mi budućnost doneti.

Album “Texas Honey” je debitovao kao drugi na Bilbordovoj listi najboljih bluz albuma. Da li biste mogli da nam kažete nešto više o samom albumu, muzičarima sa kojima ste sarađivali na njemu i o poruci koju ste želeli da preneseti publici Vašom muzikom?

Eli Venabl: Bilo jako zabavno i pisati i snimati “Texas Honey” album. Moj bend, Elajdža Ovings na bubnjevima i Bobi Volas na basu i ja smo snimili album u Teksasu sa Majkom Zitom, koji ga je producirao. Erik Gejls peva i svira gitaru u pesmi “Come and Take It” koju smo Majk i ja napisali u studiju i bila mi je velika čast da sarađujem sa njim. Ta pesma se savršeno uklapa u čitavu teksašku atmosferu albuma. Kada pišem pesme, trudim se da one budu o onome što se dešava u mom životu, tako da sa pesmama mogu da se povežu i drugi. Želim da ljudi ne zaborave da je u redu osećati se onako kako se osećaš i da smo na kraju samo obični ljudi. Bez obzira na to šta se dešava u našim životima, možemo da prebrodimo sve nedaće sa kojima se suočavamo.

Ko su muzičari čiji rad cenite i kako su oni uticali na Vaš rad i način na koji gledate na muziku?

Eli Venabl: Tokom svoje karijere imala sam priliku da upoznam mnogo sjajnih ljudi, da sviram i sarađujem sa njima. To je ono što stvarno volim u vezi sa turnejama i upoznavanjem drugih muzičara. Stekla sam toliko divnih prijatelja od kad se bavim muzikom i znači mi što imam njihovu podršku. Imam mnogo divnih uspomena sa mnogo neverovatnih muzičara. Brojni, različiti gitaristi su uticali na moj zvuk, na primer Stevie Ray Vaughan, Joe Bonamassa, Buddy Guy, Eric Gales, da nabrojim samo nekoliko.

Teksas je poznat po mnogo velikih muzičara i ima jaku i razvijenu scenu u više žanrova – kantriju, bluzu, psihodeličnom roku, indi itd. Šta je u Vašem mišljenju „tajna teksaške muzike“?

Eli Venabl: Teksas je dom mnogih izvanrednih gitarista, kao što su Stivi Rej Von, Džoni Vinter ili Ti Boun Voker. Volim taj “Texas Guitar Slinger” stil, koji je i agresivan, ali ima dosta duše – to je ono sa čime se povezujem. Takvi gitaristi me inspirišu, pa pokušavam da njihove uticaje pomešam sa svojim zvukom.

Da li su Vam poznati neki drugi muzičari iz Srbije, pored vaše koleginice na turneji  Katarine Pejak?

Eli Venabl: Da, poznajem rad Ane Popović! Pre dve godine sam nastupala sa njom u Dalasu i bilo je odlično! Ana fenomenalno svira i ima sjajan scenski nastup!

Šta za Vas znači prilika da idete na turneju kao deo Ruf Records Karavana, i šta je Vaša poruka za publiku koja će doći na vaš nastup u Beogradu 21. septembra?

Eli Venabl: Toliko mi je zabavno na turneji sa Ket i Inom! Prilika da u okviru turneje posetim toliko zemalja širom sveta je predivno iskustvo.  Uživala sam u učenju njihovih pesama i istovremenom širenju mog muzičkog vokabulara. Nadam se da ću doneti dobru rok energiju u Beograd i jedva čekam da se sretnem sa publikom!

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..