Pozivamo vas da prisustvujete Okruglom stolu o knjizi Samoupravljanje u izgradnji. Francuska levica i jugoslovenski model (1948–1981) Franka Žoržija, profesora savremene istorije na Univerzitetu Paris Saclay. Događaj će se održati u ponedeljak, 26. februara sa početkom u 16 časova na Pravnom fakultetu Univerziteta Union na Bulevaru maršala Tolbuhina 36, u Srednjoj sali na prvom spratu. Program Okruglog stola je priložen na francuskom i srpskom jeziku. Frank Žorži (Frank Georgi), profesor je savremene istorije na Univerzitetu Evry Paris-Saclay. Specijalizovao se za istoriju sindikalizma, društvenih pokreta i političke levice.

Njegova poslednja istraživanja fokusirana su na međunarodnu istoriju demokratije na radnom mestu.

Najznačajnije knjige: CFDT: identitet pod znakom pitanja (CFDT : l’identité en questions, 2014) i Samoupravljanje u izgradnji (L’autogestion en chantier, 2018).
Urednik je zbornika Samoupravljanje: poslednja utopija? (Autogestion, la dernière utopie?, 2003).

Pedeset pet godina nakon pobune u maju 1968. godine, ova knjiga se vraća na jednu od najsimboličnijih utopija tog proleća na barikadama: samoupravljanje. Tokom više od jedne decenije reč koja je dugo bila na marginama dolazi u središte debata francuske levice. Ona ulazi u programe partija i sindikata, pothranjuje razmišljanja i snove o jednom drugačijem socijalizmu, zasnovanom na integralnoj demokratiji, počev od preduzeća pa sve do čitavog društva. Uobličava se prilikom štrajka radnika fabrike „Lip“ 1973. godine da bi u predvečerje izbora Fransoa Miterana u maju 1981. godine došlo do zastoja. U proteklih nekoliko godina, ova ideja se ponovo pojavljuje kao mogući odgovor na stranputice savremenog kapitalizma.

Samoupravljanje, međutim, nije proizišlo tako opremljeno iz mašte francuskih studenata i radnika u groznici majskih dana. „Samoupravni socijalizam“ nastao je drugde, u zemlji koja više ne postoji, i njegovo prenošenje u Francusku pripada jednom kulturnom transferu. Reč kao i sama pojava vraćaju nas jedinstvenom iskustvu započetom u komunističkoj Jugoslaviji maršala Tita dvadeset godina ranije, odmah po raskidu sa Staljinom. Razumeti njegovu pojavu i opadanje u Francuskoj tokom tri decenije podrazumeva da se napiše istorija jugoslovenskog „modela“, danas zaboravljenog, kao i njegove recepcije u redovima francuske levice.
Preveo s francuskog: Veljko Stanić.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..