Promocija putopisa "Knjiga putovanja" autora profesora Branka Vasiljevića, će se održati 29. februara u 19h u Palati umetnosti Madlena, Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića 53. Najduži put do sebe vodi, kaže jedna antička mudrost. Dok jedni emigriraju u sopstvo, drugi putuju i svet posmatraju sa privilegovane osmatračnice. Autor ove knjige imao je priliku da upozna svet i pre nego što je postao „globalno selo”.  Ko dalje ide, dalje i stigne. „Ja sam put i istina i život”, kaza nam Isus.  Došli su putopisi, kao trenutak istine, kao osveživač vremena kada smo bili mlađi a svet mnogo mirnije i bolje mesto za život. Pesnik inspiraciju traži u mladosti, kao i mladi pisac u poznim godinama.

O knjizi će govoriti istaknuti pojedinci:

- Jasminka Ponjavić, iskusni turistički vodič,
- Tanja Peternek Aleksić, ugledni novinar,
- Miodrag Zec, cenjeni profesor,
- Slaviša Orlović, poznati profesor, i
- Milutin Milošević, glumac.

Ovi tekstovi napisani su kada se nataložilo iskustvo, kada naviru sećanja, kada se pisac osvrće na sadržajan i osmišljen život ispunjen mogućnošću da se bude kosmički beskućnik, nomad dalekih predela, hodočasnik skrivenih svetilišta, princ na Rtu dobre nade, Magelan koji otkriva sebi i nama nedođije, moreplovac dalekih okeana, gusar koji uskače u galerije i muzeje. Nakon putovanja na svim kontinentima ovom knjigom obraća se „gradu i svetu“ („Urbi et Orbi”) sa balkona civilizacije. Kao mnogogodišnji hrast u napuštenoj gori, autor upućuje mlade na put života. On ima sa kim i sa čim ostati mlad, ostavljajući svoj trag u beskraju, a ovu knjigu kao neku vrstu zaveta.

Sve teče i prolazi osim sećanja koja bude razna osećanja. Kjerkegor kaže - pamtimo ono što možemo i da zaboravimo, a sećamo se samo onoga što je nezaboravno. Takva su i putovanja. Urežu se slike. Pamte se ljudi i događaji.Za nama jezde naše uspomene. Od uspomena se ne živi, ali se živi za njih.  Dar je darivati čitaocu riznicu svojih slika, beleški i sećanja. Nezaboravne nisu samo slike sa putovanja, već i onaj (ili ona) ko je stajao iza objektiva. Fotograf je onaj ko zastane bar za tren i ovekoveči trenutak. Biti večan, znači biti fotografisan. Tekstovi i fotografije pružaju uvide u daleka mesta i kulture. Putopisac je večiti putnik. On nije ni lutalica, ni beskućnik, već pešak koji je, poput osvajača nepoznatih predela, hteo da kroči svojom nogom na svaki kontinent. Iako u žurbi, nije propustio priliku da zastane pred lepotom. Ko je na strani lepote, taj je na strani večnosti. Samo retki sanjari ostvarili su svoje snove. Nama, kojima su svoja isustva zakasnela a tuđa nisu od velike pomoći, preostaje da se prepustimo još jednom putovanju sa onim koji je otišao dalje i obišao više.

Branko Vasiljević (rođen 1950) je redovni profesor na Univerzitetu u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka i Pravnom fakultetu u Beogradu, a poslediplomske studije završio je na Sorboni i Londonskoj ekonomskoj školi.

Sa akademskom karijerom dugom preko četiri decenije, vodio je kurseve savremene političke ekonomije, finansijskog tržišta i bankarstva kako na domaćim, tako i na međunarodnim fakultetima. Autor, urednik i koautor više knjiga iz oblasti političke ekonomije, finansijskog tržišta i bankarstva, uključujući šest izdanja "Lekcija iz savremene političke ekonomije" i "Osnova finansijskog tržišta".

Branko je takođe rukovodio ključnim projektima tržišne i finansijske rekonstrukcije Jugoslavije, uključujući tržišno bankarstvo, uvođenje berzanske trgovine, monetarnu obnovu i reformu platnog prometa.

U slobodno vreme, posvećuje se obrađivanju stariog porodičnog vinograda i pravljenju vina za prijatelje. Kao strastveni putnik, posetio je preko sto zemalja i isto toliko vinograda i vinarija širom sveta, čije beleške je sabrao u knjigama poput "Duh putovanja" (2021) i aktuelne knjige koju predstavlja čitaocima.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..