„Please Kill Me će vas možda naterati da pustite suzu za izgubljenim pesnicima i promašenim likovima, ali će vas zasigurno i nasmejati. To je iskreno, detaljno, necenzurisano – dođavola: pogano – i fascinantno usmeno svedočenje.“ — Rolling Stone. Knjiga Please Kill Me: necenzurisana usmena istorija panka u izdanju Mascoma od danas se nalazi u domaćim knjižarama. Biblija panka, knjiga Please Kill Me Legsa Meknila i Džilijan Mekejn, autentična je, neumoljiva, šokantna, drska, neretko kontradiktorna, beskrajno duhovita i sirova baš kao i muzika o kojoj govori. Ovaj kultni naslov bez pardona, realistično i živopisno, iznosi na videlo svu slavu i sav prljav veš pankerske epohe – otkriva kako je jedna marginalizovana društvena grupa dovela do korenitih promena u svom okruženju, ali i u celom svetu.

Slobodan Nešović, prevodilac knjige je povodom rada na ovom jedinstvenom izdanju rekao: “Please Kill Me mi je preporučio sada pokojni osnivač Sire Records, Simor Stajn koji je bio u samom epicentru događaja i pojavljuje se u knjizi na mnogo mesta. Rekao mi je da je to najvažnija knjiga o andergraund kulturi i razvoju panka koja je ikada napisana. Bio je u pravu! S obzirom da se o radi o specificnom načinu pripovedanja, usmenoj istoriji, druženje sa herojima popularne muzike, iz njegovog zlatnog perioda je, u prvom licu je fantastično iskustvo. Dok sam radio na knjizi imao sam veoma intenzivan osećaj da sam prisutan na licu mesta i da proživljavam sve te čudnovate situacije. Mislim da je to maksimum koji jedna knjiga ovog tipa može da pruži”.

Nije preterano tvrditi da je ova knjiga o panku revolucionarna baš kao što je bio i sam pank. Ona iz korena menja shvatanje pripovedanja jer predstavlja nepatvoreno usmeno svedočanstvo o veličanstvenim godinama previranja u najvećem gradu Amerike iz usta prvih i najznačajnijih vinovnika tih previranja.

Bez namere da menja istoriju i potrebe da glorifikuje pank kao muzički pravac, ova izvanredna knjiga pruža najintimniji mogući literarni uvid u sjaj i bedu izgubljene generacije. I nije stvar samo u tome što je „pripovedaju“ legendarni likovi kao što su Lu Rid, Endi Vorhol, Džon Kejl, Po Morisi, Igi Pop, Ramonsi, Dankan Hana, Blondi… Stvar je (možda čak i više) u samom narativnom metodu koji knjizi daje neverovatnu ubedljivost i kvalitet autentičnog istorijskog svedočanstva.

Autori knjige su Legs Meknil i Džilijan Mekejn. Meknil je jedan od autora knjige The Other Hollywood: The Uncensored Oral History of the Porn Film Industry. Bio je„Dežurni panker“ časopisa Punk, viši urednik u Spin-u i redovno piše za onlajn izdanje časopisa Vice. Mekejn je bila programska koordinatorka i članica odbora projekta Poezija u Crkvi Svetog Marka. Autorka je dve knjige poezije: Tilt i Religion.

Knjiga Please Kill Me: necenzurisana usmena istorija panka dostupna je u Delfi i Vulkan kao i svim drugim bolje snabdevenim knjižarama, a svi zainteresovani mogu da je, uz besplatnu dostavu, poruče preko mascom.rs veb sajta.

Foto Emina Peruničić

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..