Ove nedelje će se održati dva događaja u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu uKneza Miloša 56. U utorak, 5. decembra, u 18.00 časova Spomen-zbirka Pavla Beljanskog u Novom Sadu i Italijanski institut za kulturu u Beogradu predstavljaju projekciju kratkometražnog filma „Život posvećen umetnosti“ i razgovor o Pavlu Beljanskom i njegovoj zbirci. Film će biti prikazan u originalnoj verziji na srpskom jeziku sa titlovima na italijanskom koje je realizovao Italijanski institut za kulturu u Beogradu. Snimljen 2019. godine povodom obeležavanja stogodišnjice prvog diplomatskog angažmana Pavla Beljanskog u Stokholmu, film akcentuje najbitnije epizode iz biografije kolekcionara, uključujući i period njegovog boravka u Rimu (1935–1940).

Opisani događaji dovode nas do savremenog doba i upoznaju nas sa istorijom pretvaranja privatne u javnu zbirku. Film je realizovala Spomen-zbirka Pavla Beljanskog u saradnji sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu i uz podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.

Nakon pozdravnih govora gospodina Roberta Činkote, direktora Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, i mr Milane Kvas, upravnice Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, uslediće projekcija kratkometražnog filma „Život posvećen umetnosti“ (trajanje: 13 minuta). Nakon projekcije govoriće mr Milana Kvas, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, i Jasmina Jakšić Subić, viša kustoskinja.

U sredu, 6. decembra, u 18.00 časova održaće se promocija zbirke poezije srpskih i italijanskih autora pod naslovom „Novi duhovni most“, u izdanju Društva novosadskih književnika u dvojezičnoj verziji (na italijanskom i srpskom jeziku). Reč je o zbirci poezije dvadeset autora iz Novog Sada i dvadeset autora iz Barija koju su priredile Mila Mihajlović, Marta Marija Kamporeale i Nataša Bundalo Mikić, u prevodu Mile Mihajlović. Na promociji će govoriti Mila Mihajlović i pesnici Marta Marija Kamporeale, Đirma Mančini, Ivan Negrišorac, Selimir Radulović, Igor Mirović i Nenad Šaponja. Događaj je organizovan u saradnji sa Društvom novosadskih književnika i Društvom „Dante Aligijeri“ u Vranju.

Slična promocija održaće se 7. decembra u Novom Sadu i 8. decembra u Vranju.

photo promo

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..