katalonskiLektorat za katalonski jezik Filološkog fakulteta u Beogradu, uz podršku Instituta Servantes u Beogradu organizuje manifestaciju Katalonski dani. U petak u 18.30 u Institutu Servantes biće predstavljeno jedno od najpopularnijih dela katalonskog pisca Kima Monsoa „Razlog svemu“.

 

Nakon predavanja u 19.30 biće projektovana serija „Prekuvani pirinač“.  U subotu u 12.00 održaće se nulti čas katalonskog za sve zainteresovane u galeriji Servantesa. Nakon toga sledi večernji program u baru Casa Garcia.


Petak, 18.30

U Institutu Servantes biće predstavljeno jedno od najpopularnijih dela pisca Kima Monsoa „Razlog svemu“, čiji je prevodilac na srpski jezik Danilo Drašković. Kim Monso (Barselona, 1952) je ključna figura u savremenoj katalonskoj književnosti, a njegova dela prevedena su na više od dvadeset jezika.

Nakon predstavljanja knjige posetioci će uživati u projekciji serije „Prekuvani pirinač“ koja je dobitnik nagrade Ondas za 2010. godinu i predstavlja prekretnicu kako kada je reč o originalnosti crteža, tako i po tome što je prvo prikazana na Internetu, a tek kasnije na televiziji. Verna i, samim tim i zabavna, slika jedne neprijateljske raspoložene i dinamične Barselone, govori o Ksavijevim peripetijama dok se kao tridesetogodišnji grafički dizajner suočava sa izazovom svih nas: da poraste.


Subota, 12.00

U subotu svi koji žele da nauče svoje prve reči na katalonskom mogu da to učine u galeriji Instituta Servantes. Katalonski jezik govori 10 miliona ljudi. Katalonski jezik povezuje sve ljude zaljubljenike u Barselonu, Kosta Bravu, katalonsku grastronomiju, Mediteran...

U večernjim časovima pripremljen je program u baru Casa Garcia (Kraljevića Marka 19). Sa željom da se učvrste veze između katalonske i srpske kulture, studenti katalonskog jezika na Filološkom fakultetu pokrenuli su dvojezičan časopis „B2“ (Beograd-Barselona). U nastavku programa biće organizovana žurka povodom zatvaranja Katalonskih dana.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..