U sredu, 23. juna 2021. u 19:00 u Domu omladine Beograda održaće se tribina Kako istražujemo eksperimentalnu evoluciju? u okviru cklusa KAKO ISTRAŽUJEMO? Gošća je prof. dr Biljana Stojković, a moderator je Dušan Pavlović, naučni edukator (Radio Galaksija). Četvrti razgovor ciklusa “Kako istražujemo?” posvećen je eksperimentima u istraživanjima evolucije u biologiji. Evolucija se može posmatrati u laboratoriji u procesima u kojima se jedinke ili populacije adaptiraju na nove uslove sredine, procesom prirodne selekcije. Mogućnosti strogo kontrolisanih uslova daju nam mnogo prostora za nova otkrića.

U ovom razgovoru ćemo pričati o tome kako istražujemo evolucione procese u laboratoriji, a nedavni napredak i razvoj u polju sekvenciranja celog genoma, eksperimentalna evolucija je novi brisan prostor u biologiji.

Takođe, dotaći ćemo se primera jednog našeg eksperimenta u evolucionoj biologiji vezanog za populacije pasuljevog žiška, Acanthoscelides obtecus, i govorićemo o tome šta sve možemo naučiti na preko 200 generacija ove kontrolisane laboratorijske evolucije. A svakako nas čeka i istorijski pregled razvoja eksperimenata u evolucionoj biologiji, od kraja 19. veka pa do danas.

Prof. dr Biljana Stojković je evoluciona biološkinja i redovna profesorka Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Njene oblasti istražiavnja su genetika i evolucija životinjskih i biljnih taksona, evoluciona ekologija, evoluciona genetika, populaciona genetika, evolucija životnih istorija, biologija specijacije, evolucija ponašanja. U Radio Galaksiji smo imali prilike da je slušamo u epizodi posvećenoj evoluciji virusa, koji možete poslušati ovde.

KAKO ISTRAŽUJEMO?

Prirodni i društveni fenomeni ne poznaju naučne discipline i kada se bavimo istraživanjem sveta oko nas, probleme koje pokušavamo da rešimo napadamo različitim metodama i tehnikama. Empirijski i teorijski pokušavamo da objasnimo i predvidimo pojave, a taj proces je suštinski proces komunikacije između onoga što zovemo naučne discipline – interdisciplinarnost, multidisciplinarnost, antidisciplinarnost…

Kada govorimo o istraživanjima epidemija, ne pričamo samo o epidemiologiji i epidemiolozima. Pričamo o ogromnom spektru naučnika i naučnih disciplina koji svojim znanjem doprinose razumevanju pojava i problema koje posmatramo. Tu su i statističari, epidemiolozi, genetičari, virusolozi, programeri, fizičari, psiholozi, imunolozi, filozofi nauke, itd… Svi zajedno pokušavaju da komunikacijom i različitom artiljerijom napadnu i reše probleme koje pred njih stavlja priroda i u okeanu neznanja nauče nešto više makar o jednoj kapljici iz njega.

Slično je i sa drugim temama kojima ćemo se baviti u ovom ciklusu. Kako istražujemo vakcine? Kako istražujemo klimatske promene? Kako istražujemo zagađenje vazduha? Kako istražujemo epidemije? Kako istražujemo teorije zavere? Kako istražujemo ljudsku evoluciju? Kako istražujemo uslove za postojanje života u Svemiru? …
Ovo su neke od tema kojima ćemo se baviti na tribinama, u okviru ciklusa “KAKO ISTRAŽUJEMO?”.

Radio Galaksija  je popularno naučni internet portal koji promoviše nauku i naučni metod, naučno obrazovanje, naučnu pismenost, filozofsku pismenost, kritičko mišljenje, kao i osvešćivanje javnosti o štetnosti pseudonauke, kvazinauke i antinauke. Teme kojima se Radio Galaksija bavi su teme iz oblasti astronomije, fizike, biologije i svih srodnih nauka i tehnologije, ali i iz istorije i filozofije nauke, kao i konteksta u kom se nauka danas nalazi u društvu. Na Radio Aparatu, Radio Galaksija svakog utorka  emituje svoje radio emisije – “Radio Galaksija”, u kojoj na jednu temu razgovara sa stručnjakom koji se tom temom bavi ili mu je bliska, “Naučni megafon”, mesečni pregled vesti iz nauke, i “Jedan pisac, jedna knjiga!”, emisiju posvećenu preporukama i razgovorima o bitnim misliocima, piscima i njihovim delima. Radio Galaksija postoji od 2008. godine, a poslednje 4 godine je uređuje i vodi Dušan Pavlović.

Dušan Pavlović je naučni edukator, studirao je astrofiziku na Matematičkom fakultetu u Beogradu, a radi u Istraživačkoj stanici Petnica (ISP) u kojoj koordiniše i vodi programe Letnje naučne škole, Školu meteorske astronomije, koordiniše Laboratoriju za fiziku i elektroniku i deo je rukovodilačkog tima seminara za edukaciju novih asistenata ISP. Učestvovao je i organizovao mnoštvo programa u okviru ISP, od predavanja i radionica za učenike osnovnih škola, do međunarodnih škola za studente, bio deo organizacionih odbora Konferencije polaznika programa ISP “Korak u nauku” i međunarodnih naučnih konferencija poput Međunarodne meteorske konferencije.

Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.


<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..