Akademska knjiga iz Novog Sada postala bogatija za novi naslov Ranka Bugarskog pod nazivom “GRAMATIKA SRPSKOG ŽARGONA”. Kao svojevrstan je¬zik u ma¬lom, žargon omogućuje sveže uvide u funkcionisanje jezika u celini. Dok standardni jezik uključuje i obeležja jezika in vitro, žargon je u potpunosti jezik in vivo – kod nas više popisivan nego opisivan, više ocenjivan nego tumačen. Ova knjiga je plod piščevog dugogodišnjeg bavljenja lingvističkim i sociolingvističkim aspektima srpskog žargona, posebno u domenu sufiksalne derivacije imenica. Iako uključuje blizu 4.000 žargonizama, ona nije rečnik žargona nego originalan pokušaj osvetljavanja gramatičkih mehanizama za izvođenje žargonskih reči.

Komplementarna sa autorovom knjigom Srpske slivenice – monografija sa rečnikom (Akademska knjiga, 2019), ova studija se nudi pre svega lingvistima, sociolozima i psiholozima, ali i široj, naročito mlađoj čitalačkoj publici.
 
Ranko Bugarski je redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu (u penziji). Predavao je na mnogim univerzitetima u Evropi, SAD i Australiji. Autor je preko 20 knjiga i velikog broja drugih radova iz anglistike, opšte i primenjene lingvistike, sociolingvistike i drugih disciplina. Bio je predsednik Evropskog lingvističkog društva, potpredsednik Međunarodnog udruženja za primenjenu lingvistiku i ekspert Saveta Evrope za regionalne i manjinske jezike. Član je Evropske akademije nauka i umetnosti u Salcburgu.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..