Promocija knjige Miodraga Ilića  APISOVA KLETVA I DRUGE DRAME u izdanju Zepter Book World održaće se u ponedeljak, 26. aprila u 19 časova na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum. Autor drama Kazanova protiv Don Žuana i Žanka koje se uspešno igraju na našoj sceni pripada književnosti i teatru duže od pola veka. Bio je upravnik Beogradskog dramskog pozorišta i direktor Drame Narodnog pozorišta. Napisao je ukupno 33 dramska teksta, od kojih je većina prikazana na scenama u Jugoslaviji i Beogradu, dok su neke objavljene ili  prevedene na engleski, ruski, nemački, mađarski i francuski jezik.

Pozorišna kritika ističe umeće i hrabrost Miodraga Ilića u izboru aktuelne teme, majstorstvo u komponovanju dramske strukture i karakterizaciji likova, u vođenju radnje koja je uvek zanimljiva i ispunjena tenzijom, u pisanju duhovitog, životnog dijaloga. Ilićeva  setna komedija Kazanova protiv Don Žuana uvršćena je u Antologiju savremene srpske komedije (urednik teatrolog Radomir Putnik, izdavač Zepter Book World, Beograd, 2018).

Miodrag Ilić je objavio izbor svojih istorijskih komada pod naslovom Drame o velikanima (Albatros plus, Beograd, 2014), u kojima su zastupljena dela o caru Dušanu Silnom, knezu Lazaru, Koperniku, Spinozi, Vuku Karadžiću i Milošu Obrenoviću, i o Martinu Hajdegeru. Ova dela, kao i pretežni deo čitavog njegovog opusa, refleksija su savremenih procesa, ali isto tako i univerzalnih pitanja čoveka i njegovog trajanja.

Pretežno autor koji piše za pozorišnu scenu, Ilić je veoma produktivan i kao tvorac proznih književnih dela (romani Gde je kraj ulice, Prohujalo sa košavom, Ljubav se zove Vanda; pripovetke pod naslovom Izlet u Amsterdam). Ostvario je izvestan broj televizijskih i filmskih scenarija i radio-drama. Kao novinar RTS-a snimio je znamenite dokumentarne TV serije  Medijske imperije, Quo vadis, svete?, Za bolji svet, Izazovi demokratije. Autor je knjiga publicističkog žanra, koje predstavljajju doprinos savremenoj politikološkoj literaturi.

Tokom dugogodišnjeg stvaralačkog rada osvojio je veliki broj nagrada u zemlji i inostranstvu, među kojima su dve nagrade „Branislav Nušić“, medalja Zlatni lav Filmskog festivala u Veneciji, Nagrada za životno delu UNS, Zlatno pero UNV, Zlatni beočug Kulturno-prosvetne zajednice Beograda, Grand Prix  Festivala podmorskog filma u Beogradu, Specijalna nagrada  Filmskog festivala u Antibu, Specijalna nagrada Svetskog televizijskog festivala u Nagoji…

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..