Vikimedija Srbije se drugi put zaredom pridružuje globalnoj kampanji #WikiForHumanRights. Kampanja ima za cilj povećanje vidljivosti sadržaja o ljudskim pravima, a ove godine se fokusira na pravo na zdravu i održivu životnu sredinu. Na Vikipediji na srpskom će biti realizovana u vidu uređivačkog maratona koji će trajati od 19. do 25. aprila. Organizatori međunarodne kampanje #WikiForHumanRights ohrabruju sve Vikimedijine ogranke i zajednice da na Vikimedijinim projektima pokrenu inicijative koje će povećati svest o pravu na čisto, zdravo i održivo okruženje za život.

Ovo pravo priznato je u više od 150 zemalja sveta. Pod zdravom životnom sredinom podrazumeva se stabilna klima, zdrave životne zajednice i netoksično okruženje. Kampanjom se želi povećati znanje o zdravom ekosistemu od kojeg zavisimo, zbog vode koju pijemo, vazduha koji dišemo, hrane koju jedemo i resursa koji su nam potrebni.

Bolje znanje o ljudskim pravima i životnoj sredini pomaže društvu da se oporavi. Razumevanje i isticanje znajača ovih tema pomaže zajednicama širom sveta u donošenju odluka na svim nivoima, a na kraju može dovesti do efikasnijeg odgovora na krizu.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..