Vikimedija Srbije ove godine obeležava 15 godina od pokretanja Obrazovnog programa Vikipedije u Srbiji. Vikipediju je u nastavi do sada primenilo više od 70 škola i fakulteta u Srbiji. Srbija je bila prva zemlja u kojoj je započeta praksa uvođenja Vikipedije u školsko i akademsko okruženje, dok se ovaj projekat danas realizuje širom sveta. Samo tokom prošle školske godine u projektima Obrazovnog programa učestvovalo je više od 1.000 učenika i studenata širom Srbije. U susret obeležavanju ovog jubileja, Vikimedija Srbije organizuje onlajn akciju uređivanja članaka povodom Međunarodnog dana studenata, koja će trajati od 15. do 22. novembra. Obrazovni program Vikimedije Srbije namenjen je svim obrazovno-naučnim institucijama u zemlji i ima za cilj širenje slobodnog i svima dostupnog znanja, kao i podizanje svesti o njegovom značaju.

Osnovna vizija je da se Vikipedija i njoj srodni Viki projekti popularizuju i obogaćuju novim sadržajem, u akademskom okruženju. Program je sačinjen od niza projekata koji su prilagođeni različitim ciljnim grupama, a koji se sprovode kroz obuke, seminare, uređivačke maratone i slično.

Program se u Srbiji realizuje od 2005. godine, a njegovo prvo pominjanje je bilo na seminaru Katedre za računarstvo i informatiku Matematičkog fakulteta. Osnovni cilj projekta je uvesti Vikipediju u obrazovni sistem Srbije putem pisanja referata i seminarskih radova na zadate teme iz određenog nastavnog ili fakultetskog predmeta. To podrazumeva upoznavanje učenika i studenata sa Vikipedijom i konceptom slobodnog znanja, kreiranje seminarskih radova koji će biti vidljivi, slobodni i svima dostupni, ali i podsticanje profesora za korišćenje modernog pristupa u nastavi. Pored toga, Vikimedija Srbije realizuje i program stručnog usavršavanja nastavnika, koji je akreditovan kod Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Vikimedija Srbije je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje, čiji su ciljevi promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku isključivo na neprofitan način, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju. Udruženje je registrovano u Srbiji i deluje kao jedini zvanični ogranak Vikimedije u Srbiji.

Molimo Vas da medijski podržite ovaj jubilej. Za sve dodatne informacije kontaktirajte Nebojšu Ratkovića, menadžera Obrazovnog programa, putem elektronske pošte (Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.) ili broja telefona (060/74-54-771).

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..