Promocija romana "Zemlja koju gazimo", španskog autora Hesusa Kraska. Promocija će se održati 12. marta, u 19h, u Institutu Servantes (Čika Ljubina 19, Beograd). Na promociji će govoriti: Marija Nenezić - književni kritičar i novinar, Vesna Stamenković - prevodilac i Katarina Ješić - urednik u Heliksu. Hesus Karasko poznat je srpskoj čitalačkoj publici po svom debitantskom romanu Žega, koji je i evropska i ovdašnja publika prepoznala kao jedan od najboljih evropskih romana poslednje decenije. Njegov drugi roman pod nazivom Zemlja koju gazimo objavljen je u okviru projekta Preko horizonta: međukulturni mozaik savremene evropske književnosti izdavačke kuće Heliks.

Zemlja koju gazimo je prozna ispovest protagonistkinje Eve Holman, supruge nasilnog i dementnog pukovnika koji je učestvovao u ratu u Španiji, početkom 20. veka, u kojem je poginuo njihov sin. Ovo je roman o veoma neobičnim okolnostima koje život može da donese. Neočekivan zaplet dešava se kada se u dvorište Holmanovih useli neobičan stranac, nemi beskućnik Leva. Kako im je okupirao dvorište, stranac je postepeno i nehotice okupirao i njihove živote. Eva pronalazi vezu između stranca i smrti njenog sina i nesvesno počinje da prezire muža zbog učešća u strahotama rata.

U ovom delu vladaju antagonizmi – Nebo i Zemlja, muški i ženski princip, razum i demencija, kajanje i praštanje nasuprot krivici i osveti. Karasko majstorski uspeva da i u ovom delu ogoli duše svojih junaka, da pred čitaocima otkrije sve mračne tajne njihove psihe i uspeva da čitaoca potpuno uvuče u mikrokosmos svojih likova.   

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..