AGRA se više od pola veka, svake godine krajem avgusta u Gornjoj Radgoni, potvrđuje kao najvažniji međunarodni poljoprivredno-prehrambeni sajam u Sloveniji i u susednim regionima Austrije, Hrvatske i Mađarske. U 2015. godini će posebno obeležiti Međunarodnu godinu zemlje, Međunarodnu godinu svetlosti i tehnologija, povezanih sa svetlošću, kao i Evropsku godinu razvoja. Ponuđače poljoprivrednih mašina, opreme i proizvoda za poljoprivredu, proizvođače hrane i vina, prehrambenu industriju, vladine, stručne i obrazovne organizacije povezaće sa odabranim ciljnim grupama poslovnih partnera i sa najširom grupom potrošača.

 

Trend rasta slovenačke poljoprivrede i održivo usmerene privrede integrisaće se u međunarodni prostor obimnom sajamskom izložbom, brojnim poslovnim i stručnim savetovanjima, prezentacijama uživo najkvalitetnijih dostignuća poljoprivrednih, šumarskih i prehrambenih tehnologija, proizvođača i uzgajivača i drugim zanimljivim pratećim događajima.

Stručne izložbe i događaji će u Međunarodnoj godini zemlje predstaviti profile tla kao osnove za uspešno uzgajanje različitih kultura i genetsku banku leptirnjača sa njihovim izuzetnim značajem za podloge za rast i za celokupnu poljoprivredu. Među njima će posebno biti izdvojena soja. Posebni zasadi i stručni događaji biće posvećeni industrijskoj konoplji kao industrijski i zdravstveno perspektivnoj kulturi, kao i lekovitom i aromatskom bilju kao važnom delu dopunske ili osnovne poljoprivredne delatnosti poljoprivrednih domaćinstava. U vezi sa tim biće predstavljene vizije otvaranja novih zelenih radnih mesta u domaćoj proizvodnji, preradi i prodaji proizvoda.


U međunarodnoj godini svetlosti njen značaj u poljoprivredi biće rasvetljen gajenjem biljaka u staklenicima.


Evropska godina razvoja odvešće sajam AGRA u zelenu budućnost podsticanjem ekološke poljoprivrede i prehrambene industrije, lokalnog snabdevanja hranom, održivog upravljanja šumom i korišćenjem drveta. Ponudiće poslednja tehnološka dostignuća najvećih robnih marki poljoprivredne tehnike za bezbednu i ekološku poljoprivredu.

Međunarodni poljoprivredno-prehrambeni sajam AGRA je 2014. godine prestavio 1.750 izlagača iz 29 zemalja na ukupno 68.300 kvadrata izložbene površine, a posetilo ga je 128.000 posetilaca. Pozitivni utisci, koji proizilaze iz anketiranja izlagača i posetilaca, kao i više od 1.100 novinarskih priloga najavljuju da će i sajam 2015. godine biti uspešan za sve učesnike. Izložbeni program obuhvatiće ishranu, poljoprivredu, šumarstvo, ambalažu, tehnike pakovanja i logistiku, institucionalno područje i obrazovanje. Predstaviće se gostujuće države i regioni, a među njima će posebna pažnja biti posvećenja predstavljanju Autonomne pokrajine Vojvodina. U pripremama za sajam učestvuju najvažnije vladine, stručne i privredne ustanove, kao što su Ministarstvo poljoprivrede i životne sredine sa poljoprivredno-prehrambenim školstvom i parkovima prirode Slovenije, Poljoprivredno-šumarska komora Slovenije, Zadružni savez Slovenije, Privredna komora Slovenije - Komora poljoprivrednih i prehrambenih preduzeća, Zavod za šume Slovenije, Pčelarski savez Slovenije, Zanatsko-preduzetnička komora Slovenije i područje zanatsko-preduzetničke komore, univerzitetsko, višeškolsko i srednje stručno obrazovanje, Savez turističkih poljoprivrednih domaćinstava Slovenije, Savez društava seoske omladine Slovenije, razvojne agencije, lokalne akcione grupe i brojne druge esnafske i stručne organizacije.

Poseban prostor i značaj će na sajmu imati životinje. Od autohtonih vrsta biće izložene: bovška ovca, drežniška koza, krškopoljska svinja i konj lipicaner. Predstavljanje će pratiti promocije proizvoda i uloge uzgajivača na slovenačkom poljoprivrednom prostoru. Moći će da se vide, probaju i kupe proizvodi od mesa i mleka predstavljenih vrsta. Poseban naglasak biće na području Bovca - biće prikazano sirenje u kotlu i češljanje, filcanje i predenje vune. Posetioci će moći, uz bovški sir, mlade i zrele pavlake, da probaju i kolače od pavlake i druga tradicionalna bovška jela.


U štali, na manježu i radionicama za decu i odrasle biće predstavljeni konji lipicaneri iz Pedagoško-istraživačkog centra za uzgoj konja Krumperk. To će biti i primer dobre prakse povezivanja između fakulteta i sajma kao važnih prostora za praktično obrazovanje.
I izložba goveda podvući će značaj obrazovanja, jer će se od subote do ponedeljka održati škola za mlade uzgajivače sa prikazima pripreme životinje za izložbu i aukciju.


Izložbe svinja, sitne stoke, slatkovodnih riba, pčelarstva i kraških ovčara pratiće stručni vodiči i brojni obrazovni događaji.

U zelenim oazama pokusnih zasada na raspolaganju su vam posete, stručni saveti i degustacija proizvoda. Posetioci će moći da posete polja poljoprivrednih kultura, baštenskih proizvoda, lekovitog bilja i aromatičnog bilja, ekološki vrt za sopstveno snabdevanje porodice, isplaniran pomoću internet aplikacije, biodinamički-permakulturni vrt sa ekološkom kućicom od bala slame i sa starom peći od sarom metalnog bureta, slovenački izbor trske, ekstenzivni zasad jabuka starih sorti i sajamski nastavni šumski put. Dešavanja u zasadima nadogradiće prikazi oživljavanja zemlje na velikim površinama i prezentacije agrohomeopatije.

Stručni program će, osim stručnih izložba životinja i pokusnih zasada, činiti i predstavljanje boravka u poljoprivrednom gazdinstvu - Doživimo selo, prikazi održive gradnje i korišćenja obnovljivih izvora energije u poljoprivrednom gazdinstvu i u domaćinstvima, demonstracije bezbednog rada u šumi, izložba ocenjenih vina, sokova, meda, mesnih i mlečnih proizvoda, stručna savetovanja, okrugli stolovi, predavanja, predstavljanja i degustacije vina i prehrambenih proizvoda, nagrađenih na stručnim ocenjivanjima kvaliteta.

Sajam AGRA obogatiće društveni događaji kao što su državno takmičenje vlasnika šuma u sečenju šume, susret povodom dana austrijske Štajerske, susret seoske omladine, izbor najteže bundeve, takmičenje u navlačenju konopca, takmičenje u plesanju polke, fudbalska utakmica slovenačke vinske reprezentacije, susret somelijera i vinskih vitezova, susret traktora oldtajmera Steyr, Štafeta semena, modna revija odeće od prirodnih materijala kao što su konoplja i lan, Festival piva i Agrina kuhinja sa vrhunskim kuvarima i degustacijama slovenačkih tradicionalnih jela od kvalitetnih slovenačkih sirovina, pripremljenih na moderan način.

Proizvođači i ponuđači ishrane i poljoprivredne mehanizacije će i pre vrhunca sajamskog dešavanja od 22. do 27. avgusta 2015. svoj kvalitet potvrditi na međunarodnim ocenjivanjima kvaliteta pod okriljem sajma AGRA i upotrebiti ih kao efikasne tržišne alate na samom sajmu i u budućim poslovnim aktivnostima. 36. međunarodno ocenjivanje mesa i mesnih proizvoda održaće će od 21. do 22. maja (sveže meso) i od 17. do 18. juna (mesni proizvodi), 29. međunarodno ocenjivanje mleka i mlečnih proizvoda od 2. do 5. juna, 19. međunarodno ocenjivanje sokova i bezalkoholnih pića i pakovanih voda 19. juna, 41. otvoreno državno ocenjivanje vina “Vino Slovenija Gornja Radgona” od 20. do 24. jula, 13. ocenjivanje meda sa međunarodnim učešćem 4. avgusta i 35. međunarodno ocenjivanje poljoprivredne mehanizacije i opreme od 20. do 21. avgusta 2015.godine.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..