Pisac-iz-senke-12Misteriozno političko ubistvo u okolnostima u kojima se sudaraju terorizam, međunarodna špijunaža i vrh svetske politike, tema je poslednjeg filma oskarovca Romana Polanskog. Nakon pet godina pauze Polanski se vratio sa slojevitim političkim trilerom koji je, sticajem okolnosti, morao da završi iz kućnog pritvora.Uspešni britanski pisac koji piše u ime drugih, kao pisac iz senke, pristaje da dovrši memoare bivšeg britanskog premijera Adama Langa. Međutim, projekat kao da je uklet od samog početka – između ostalog i zbog toga što je piščev prethodnik na projektu pisanja memorara, Langov bliski saradnik, nastradao u čudnim okolnostima. Pisac iz senke odlazi u kuću na ostrvu blizu istočne obale Sjedinjenih Država, kako bi tamo započeo pisanje. Na dan njegovog dolaska jedan britanski političar optužuje Langa da je odgovoran za nelegalno hapšenje osumnjičenih za terorizam, i za njihovu tajnu predaju CIA-i koja ih je mučila. Zbog ovog čina koji se smatra ratnim zločinom, novinari počinju da opsedaju kuću na obali u kojoj Pisac odseda sa Langom, njegovom suprugom i ljubavnicom. Pri tom, tokom rada na knjizi Pisac počinje da otkriva niz detalja koje Langa povezuju sa CIA-om i nazire da je na iste tragove naišao njegov nastradali prethodnik, u čijem se rukopisu možda nalaze ključne informacije.


„Pisac iz senke“ snimljen je prema knjizi najprodavanijeg britanskog pisca Roberta Harisa, koji je takođe knjigu adaptirao u scenario. Haris i Polanski su najpre planirali da snime film po Harisovom romanu „Pompeii“, ali nakon što je taj projekat propao okrenuli su se bestseleru „The Gost“. Sam Haris nagoveštava da je knjiga inspirisana likom i delom bivšeg britanskog premijera Tonija Blera i skorašnjom političkom istorijom Velike Britanije.


Robert Haris kaže da je filmska verzija priče mnogo zabavnija nego knjiga. “Roman Polanski se nije koncentrisao na politiku. Želeo je da napravi zabavan triler u kome će moći da iskoristi sve boje film noara iz rediteljske palete, u čemu je veoma dobar”, kaže Haris, dodajući da su i on i Polanski imali na umu Hičkoka i to kako on majstorski meša smeh i strah.
Juan Mekgregor, koji igra ulogu pisca iz senke, kaže da mu je bilo veoma zabavno da igra ovu ulogu. “Njega ništa ne može da impresionira, nijedna osoba, ni političari, ni politika”, kaže Mekgregor o svom liku.


Roman Polanski je reditelj sa kultnim statusom i bogatom filmskom karijerom. Potvrđen podjednako kao reditelj umetničkih i reditelj komercijanih filmova, dobitnik je Oskara (“Pijanista”, 2002. godine), i drugih najprestižnijih nagrada: BAFTA, Cezar i Zlatnog globusa.
Mnogi su nakon pauze od pet godina, koliko je proteklo od “Olivera Tvista“, poslednjeg filma Romana Polanskog, očekivali dramu, ali Polanski se na scenu vratio ovim napetim slojevitim političkim trilerom.

 

Završetak filma odužio se zbog hapšenja Romana Polanskog po optužnici iz 1978. godine, zbog čega je Polanski bio prinuđen da ostane u kućnom pritvoru u Švajcarskoj, čekajući izručenje u Sjedinjene Američke Države. Film je ipak završen na vreme kako bi premijeru imao na Berlinskom filmskom festivalu (gde je osvojio Srebrnog medveda za najbolju režiju), a do izručenja Romana Polanskog još uvek nije došlo. On i dalje tvrdi da je odslužio kaznu za zločin za koji mu je suđeno i da je američko pravosuđe nepravedno prema njemu.

 

Nagrade: Berlinski filmski festival – nagrada za najboljeg reditelja Romanu Polanskom.

 

PISAC IZ SENKE/GHOST WRITER

 

Žanr: drama/triler
Režija: Roman Polanski (Chinatown, Bittermoon, Ninth Gate)
Scenario: Robert Harris
Uloge: Ewan MacGregor, Pierce Brosnan, Kim Katrall
Zemlja produkcije: Francuska/Nemačka/Velika Britanija
Godina: 2009.

<<  Januar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..