Jedna od novih selekcija CINEMA CITY festivala jeste ‘’Film it LouD’’ nastao u okviru istoimenog projekta koji je posvećen spajanju muzike i filma. Kroz brojne radionice, koje će biti razvijene pod okriljem ‘’Cinema Youth’’ programa i vođene od strane iskusnih profesionalaca, predavanja koja će držati stručnjaci iz Evropske unije, kao i praktični rad koji će biti oslikan u stvaranju filma posvećenog muzičko-filmskom događaju, grupa odabranih, mladih filmskih profesionalaca ili studenata iz Srbije i Hrvatske dobiće priliku da pokaže svoj talenat i produbi svoje znanje i umetnost.

 

Ovaj projekat predstavlja saradnju između festivala DORF iz Hrvatske i Cinema City iz Novog Sada a podržana je od strane IPA Prekograničnog programa Hrvatska-Srbija koji finansira Evropska unija. Projekat će trajati godinu dana u toku kojih će se održati brojne aktivnosti, kako za vreme dva festivala tako i nakon njih.


Posetioci oba festivala imaće priliku da uživaju u ‘’Film it LouD’’ filmskoj selekciji, a i da se bolje upoznaju sa srpskom i hrvatskom muzičkom scenom.‘’Film it LouD’’ je stvoren kako bi otvorio nove mogućnosti za mlade ljude iz sveta muzike i filma, da poveže muzičku i filmsku scenu ove dve zemlje, da omogući saradnju i stvaranje novih kreativnih i plodonosnih prijateljstava. U okviru ove selekcije, čiji izbor potpisuje direktor festivala DORF Toni Šarić, biće prikazani filmovi ''Blokada'' reditelja Igora Bezinovića, ''Bosanoga (Sasvim slučajna smrt)'' autorke Morane Komljenović, ‘’Jazz Apartment (ili kako je nastao The Last Minute Open Jazz Festival)’’ čiju režiju potpisuju Biljana Čakić-Veselič, Tomislav Lovrlo Pavleka, ‘’Kako smo ušli u Evropu – Slučaj SexA’’ autorke Ines Pletikos i dokumentarni film ‘’Punčke’’ autora Marinka Marinkića i Filipa Meštrovića.

''Cinema Youth'' je kompaktan, intenzivni program, sačinjen od usko fokusiranih radionica i predavanja, sa jasnom temom: „put do i od“ prvog igranog filma. Sa kombinacijom iskusnih autora i profesionalaca, kao i mladih, tek dolazećih imena, i predavača, program pokriva sva pitanja od pronalaženja prave priče i njene srži, scenarija i razvoja projekta, prezentacije projekta, konvencionalnog sistema  finansiranja, kao i strategije za alternativno finansiranje, strukturu i menadžment produkcije, umetničku saradnju, koncepte kamere i montaže, tradicionalne i inovativne kanale distribucije, kao i praktična iskustva sa novim filmskim tehnologijama i tendencijama.Predavanja i radionice biće propraćene prezentacijama bitnih evropskih inicijativa i organizacija kao što je Hrvatski audiovizuelni centar, Srpska filmska komisija, kao i organizacije Croatia Goes Cross-media.

Cinema Youth, u okviru projekta ''Film it LouD'' koji je podržao IPA prekogranični program Hrvatska-Srbija finansiran od strane Evropske unije, pruža platformu i predstavlja prvi korak umrežavanja mladih autora i profesionalaca iz regiona u esencijalnoj fazi u njihovim karijerama. U okviru ''Cinema Youth'' programa učesnici će imati priliku da nauče i podele različite umetničke poglede niz obale Dunava, zahvaljujući eminentnim predavačima regiona i koncepta Fresh Danube Films koji je prepoznala Evropska fondacija za kulturu.

Kao specijalni deo programa ''Cinema Youth'' biće održana trodnevna radionica, i to od strane priznatog režisera „crnog talasa“, Želimira Žilnika, koji će biti domaćin odabranoj grupi mladih autora i podeliti svoja iskustva u produciranju niskobudžetnih filmova. ’’Cinema Youth“ nudi nove filmove, nove pristupe, nove tačke gledišta.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..