Ovogodišnje izdanje  BELEF-a svim ljubiteljima filma je pripremio dva filmska festivala: dvodnevni festival Kratki metar na BELEF-u, iz čije selekcije će publika moći da gleda filmove 24. i 25. juna, kao i Sedam veličanstvenih na BELEF-u, u okviru kojeg će se od 10. do 12. jula prikazati filmovi kroz svojevrsne autorske večeri. Sve projekcije su planirane na novoj Belef sceni u dvorištu Pete beogradske gimnazije u Ilije Garašanina 24 u blizini Tašmajdana, a ulaz je, kao i na ostale programe BELEF-a, besplatan. Projkecije počinju u 21h.

 

Kratki metar na Belefu je jedan od najvažnijih festivala u regionu kada je u pitanju dokumentarni i kratki film. Ovo je i jedan od najdugovečnijih festivala koji ove godine obeležava 60 godina postojanja. U dva dana, 24. i 25. juna od 21h, u okviru Belef scene u dvorištu Pete, belefovska publika imaće priliku da pogleda najbolje filmove sa ovogodišnjeg festivala, ali i da se premijerno upozna sa novim tajvanskim kratkim filmom. Ovo gostovanje iz Azije deo je plodne saradnje Kratkog metra i gospođe Waro Hsueh, koja je prošle godine uspešno organizovala festival srpskog filma na Tajvanu, uz gostovanje umetničkog direktora Kratkog metra, Janka Baljka i legende jugoslovenskog dokumentarnog filma, i ovogodišnjeg dobitnika nagrade za životno delo, Želimira Žilnika.

 

Kao i prošle godine, publika će imati prilike da uživa i u novom izdanju festivala Sedam veličanstvenih na Belefu. U okviru festivala koji predstavlja eksluzivni prostor za promociju evropskih autorskih dugometražnih dokumentaraca i bioskopa na otvorenom na Belef sceni od 10. do 12. jula biće predstavljen koncept svojevrsne autorske večeri. To su filmovi koji su uspešno osvojili sve velike svetske festivale i postali značajni segment savremene kulture. Tako će se u okviru festivala predstaviti dela autora Tomasa Ridelšajmera iz Nemačke, Mike Ronkainena iz Finske i Marka Isaksa iz Velike Britanije. Od svakog autora biće prikazana po dva filma.


Tomas Ridelšajmer je posvećen fenomenu umetnosti i ritmovima stvaranja, kreativnom pulsiranju umetnikovog disanja u spoju sa delom i prostorom u kome nastaje. Mika Ronkainen preispituje ritmove ćutanja i saopštavanja kroz različite, iznenađujuće forme, od artikulisanih do neartikulisanih. Mark Isaks je, kroz psiho-socijalnu vizuru, usmeren na pulsiranje ljudi u urbanim sredinama Engleske, na ritamove njihovog prisustva i neprisustva, prihvatanja i odbacivanja.


U slučaju kiše, projekcije filmova biće prikazane u Velikoj sali Doma omladine u terminima: 25.06 za program Festivala kratkog metra na BELEF-u u Sali Amerikana i 10, 11. i 12. 07. za program Festivala Sedam veličanstvenih na BELEF-u u Velikoj Sali Doma omladine.


Program:
Kratki metar na BELEF-u!


24. jun 2013. od 21h

Tajne / Secrets – Italija 2012.
Nuklearni otpad / Nuclear Waste – Ukrajina 2012.
Sutra ćemo ponovo da živimo / Tomorrow We Will Live Again -  Nemačka 2012.
Rebitlend / Rabbitland - Srbija, 2012.
Običan dan / Regular Day – Srbija 2013.
Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka / When I Was a Boy, I Was a Girl – Srbija 2013.
Priča o stanovnicima zida / The Tale of the Wall Habitants -  Srbija 2012.
Prolećna sunca / Springtime Suns – Srbija 2013.

 

25. jun 2013. od 21h

10+10
The Awakening
My Way Home

Sedam veličanstvenih na BELEF-u


10. jul 2013.

od 21h Zemlja diše / Breathing Earth – Nemačka 2012.
od 23h Dodirni zvuk / Touch the sound – Nemačka, Velika Britanija 2004.

 

11. jul 2013.

od 21h Finska krv, švedsko srce – Finska 2012.
od 23h Urlači – Finska 2013.

 

12. jul 2013.

od 21h Put, priča o životu i smrti / The road, a story of life and death – Velika Britanija 2012.
od 23h Sve se beli u Barking / All white in Barking – Velika Britanija – 2007.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..