U okviru ovogodišnjeg Kanskog filmskog festivala (15-26. maj), jedan od najznačajnijih festivala u našem regionu  - Festival evropskog filma Palić, priredio je 20. maja na samoj rivijeri veoma posećen koktel pod nazivom Love Palić. Na prijemu u Kanu, koji su zajednički organizovali Festival evropskog filma Palić i Filmski centar Srbije u paviljonu Jugoistočne Evrope, okupilo se oko 300 zvanica, između ostalih i predstavnici svih filmskih centara iz Evrope.

 

Prijem koji svake godine na Kanskom filmskom festivalu organizuje Festival evropskog filma Palić omiljeno je mesto okupljanja mnogih evropskih i domaćih filmadžija koji se uvek dobro zabavljaju, ali i uspostavljaju nove kontakte koji često rezultiraju zanimljivim projektima.

 

Podsećamo da je jedan od selektora Festivala evropskog filma Palić - Petar Mitrić, izabran za člana žirija programa Petnaest dana režisera festivala u Kanu. Od svog osnivanja ovaj program je po prvi put prikazivao filmove reditelja poput Martina Skorsezea, Vernera Hercoga, Džima Džarmuša, Kena Louča, R.V. Fasbindera, Kopole, Džordža Lukasa i drugih velikana kinematografije. Po svojoj koncepciji program predstavlja najreprezentativniju tačku usmerenu ka autorskom filmu u svetu. Program Petnaest dana režisera kroz svoju istoriju prikazao je i filmove najznačajnijih domaćih autora: Dušana Makavejeva, Živojina Pavlovića, Srđana Karanovića, Gorana Paskaljevića i drugih.

 

Ovogodišnji, jubilarni 20. Festival evropskog filma Palić održaće se od 13. do 19. jula 2013. godine na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici.

 

Jubilej će biti obeležen nizom programa, uključujući selekciju Palićki pobednici, monografiju povodom 20 godina Festivala, izložbe, debate... i, naravno, najviše gostiju do sada iz cele Evrope.

 

Najbolje evropske filmove u Glavnom takmičarskom programu i ove godine gledaćete na nestvarnoj Letnjoj pozornici, koja se nalazi u centru rustičnog parka kraj Palićkog jezera i važi za jedan od najlepših bioskopa na otvorenom u celoj Srbiji.

 

Festivalski program čini 11 filmskih selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi turski film, Novi mađarski film, Evropa i hrišćanstvo, Ekološki dokumentarci, Palićki pobednici i Dečji program.

<<  Decembar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..