Muzej istorije Jugoslavije vas povodom 25. maja poziva na projekciju filma „Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo“ i okrugli sto sa temom „25. maj i Muzej istorije Jugoslavije danas“ u subotu, 25. maja  u „Muzeju 25. Maj“ (u kompleksu Muzeja istorije Jugoslavije), Botićeva 6.

 

Subota 25. maj u 14 i 15:30 časova, bioskopska sala „Muzeja 25. Maj“, ulaz slobodan:

JUGOSLAVIJA, KAKO JE IDEOLOGIJA POKRETALA NAŠE KOLEKTIVNO TELO.

Režija Marta Popivoda, 2013, Srbija/Francuska/Nemačka, 62 min

 

U pitanju je istraživački film, ali i veoma lično gledište na povest socijalističke Jugoslavije, njen dramatični kraj i nedavni preobražaj u nekoliko demokratskih nacionalnih država. Iskustvo raspada Jugoslavije, kao i današnja „divlja“ kapitalistička obnova klasnog društva u Srbiji, naveli su me da ponovo prođem kroz medijske slike i ispitam kako se jedno društvo menjalo izvodeći samo sebe u javnom prostoru. (Marta Popivoda)

 

Film se bavi izvođenjem ideologije u javnom prostoru, putem masovnih performansa. Autorka je analizirala filmske i video zapise iz posleratnog razdoblja Jugoslavije (1945-2000), fokusirajući se na masovne državne izvedbe (omladinske radne akcije, prvomajske parade, proslave Dana mladosti itd.), kao i na javne proteste ('68, studentske i građanske demonstracije 90-ih godina; revoluciju 5. oktobra 2000. itd.). Prolazeći kroz medijske slike, film (re)konstruiše postepeno iscrpljivanje komunističke ideologije kroz promene odnosa između ljudi, ideologije i države. Film se završava pred vratima savremene demokratije i neoliberalnog kapitalizma u Srbiji, tražeći da promislimo zašto su građani tako lako napustili zamisli socijalističkog kolektivizma, bratstva i jedinstva, radničkih prava i besplatnog obrazovanja zarad najpre nacionalizma i rata, a zatim obećanja slobode i demokratije, za koje se ispostavilo da znače individualizam i „divlji“ kapitalizam.
opširnije: http://www.martapopivoda.info/


režija Marta Popivoda, scenario Ana Vujanović, Marta Popivoda, montaža Nataša Damnjanović, izvršni producent Dragana Jovović, dizajner zvuka Jakov Munižaba, kolor korekcija Maja Radošević producenti Marta Popivoda, Alice Chauchat, koproducent Ann Carolin Renninger...produkcija TkH [Teorija koja Hoda], Beograd; Les Laboratoires d'Aubervilliers, Pariz; Universität der Künste Berlin, Berlin; joon film, Berlin film pomogli Programski arhiv televizije Beograd; Périphérie – Centre de création cinématographique; Dart film


Marta Popivoda je rođena u Beogradu 1982. Bavi se filmom, videom i kulturnim radom. Živi na relaciji Berlin – Beograd. Nakon završenih studija filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, odlazi na postdiplomske studije eksperimentalnog filma na Odseku za umetnost i medije Univerziteta umetnosti u Berlinu, kod prof. Heinza Emigholza. Za studije u Nemačkoj stipendistkinja je nemačke vlade u okviru programa DAAD. Popivoda je članica uredničkog kolektiva TkH [Teorije koja hoda], teorijsko-umetničke platforme iz Beograda, u okviru koje je inicirala i učestvovala u brojnim lokalnim i međunarodnim umetničkim i kulturnim projektima [kao što je ilegalni_bioskop]. Njeni radovi prikazani su na međunarodnim filmskim festivalima i izložbama fotografije, instalacija i video radova.

 

Subota 25. maj u 17 časova, bioskopska sala Muzeja 25. maj, ulaz slobodan:

Okrugli sto sa temom: “25. maj i Muzej istorije Jugoslavije danas”.
Učestvuju: dr Ljiljana Gavrilović, vanredni profesor na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta, dr Ana Sladojević, kustoskinja i teoretičarka umetnosti i medija, MA Vesna Adić, istoričarka umetnosti, MA Višnja Kisić, kustoskinja i saradnica Centra za muzeologiju i heritologiju i Marija Đorgović kustoskinja MIJ”.


33 godine nakon Titove smrti i 26 godina nakon poslednjeg organizovanja Dana mladosti na saveznom nivou, ovaj datum i dalje se neformalno obeležava. Poslednjih godina, svakog 25. maja, sve više ljudi dolazi u obilazak “Kuće Cveća”, organizuje manifestacije ispred Muzeja istorije Jugoslavije i ostavlja štafete na Titovom grobu. Muzej neposredno ne učestvuje u organizaciji ovog događaja, ali prati zbivanja kao karakterističan primer jugonostalgične i titostalgične kulture, prihvatajući štafete i pridružujući ih već postojećoj zbirci štafeta. Učesnici okruglog stola, ali i zainteresovana publika imaće priliku da razmene mišljenja o tome da li bi i na koje druge načine Muzej trebalo da učestvuje u ovom „spontanom“ obeležavanju 25. maja, uzimajući u obzir ulogu koju Muzej istorije Jugoslavije ima u formiranju kolektivnog pamćenja.


Muzej će 25. maja, kao i svakoga dana osim ponedeljkom raditi od 10 do 20 časova. (Novo letnje radno vreme MIJ je produženo do 20.00!)

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..