Dvanaest godina nakon uspešnog rediteljskog debija, filma ,,Apsolutnih sto'', Srdan Golubović vraća se u žižu interesovanja svojim novim filmom ,,Krugovi''. Od samog početka karijere, Golubović je privlačio pažnju filmske javnosti kao perspektivan stvaralac i nova nada domaćeg filma.

 

Opravdao je očekivanja svojim drugim filmom ,,Klopka'' koji je 2007. živeo uspešan festivalski život, osvojio brojne pohvale kritike i nagrade na festivalima u Sofiji, Milanu, Trstu, San Hozeu...

 

U svom novom poduhvatu, Golubović obnavlja uspešnu saradnju sa scenarističkim dvojcem Srđanom i Melinom Koljević, u pokušaju da ispriča drugačiju priču o ratu o kome je već toliko toga rečeno. Film je zasnovan na istinitoj priči o srpskom vojniku koji je poginuo spašavajući svog komšiju, muslimana, tokom rata u Bosni, ali njegov fokus nije na negativnom, već na pozitivnom, na jednom činu čovečnosti i herojstva koje se širi kao koncentrični krugovi na vodi.

 

Savremena priča o jednom junačkom delu i njegovim posledicama. Tri paralelne priče odvijaju se u Beogradu, Nemačkoj (Haleu) i Trebinju danas, prateći likove koji su, kao svedoci događaja iz prošlosti, motivisani da donesu odluke koje će im promeniti živote. Nebojša, svedok događaja u kome je stradao njegov najbolji prijatelj, prevazilazi grižu savesti suočavajući se sa ubicom svog prijatelja; Haris, koji život duguje junaku koji se žrtvovao za njega, dug vraća rizikujući sve i pomažući ugroženoj ženi; a sin jednog od ubica u susretu sa ocem stradalog junaka otvara put za prevazilaženje tragične prošlosti.

 

Prvi značajan uspeh, još u ranim fazama, ovaj film je ostvario učešćem u projektu ,,Cannes' L'Atelier'', u kome se u okviru Kanskog festivala bira 15 projekata čiju produkciju vredi podržati. Takođe, scenario je osvojio nagradu ,,International Relations ARTE Prize''.

 

Poziv za učešće na nezavisnom filmskom festivalu ,,Sundance'' pionirski je uspeh, budući da je ovo prvi film sa naših prostora primljen u konkurenciju američkog festivala visoke kategorije. U kategoriji svetskog filma uz 12 drugih ostvarenja, Golubović je dobio specijalnu nagradu žirija za umetničku viziju.

 

Nakon uspešne svetske premijere, evropska premijera održana je 11. februara na filmskom festivalu u Berlinu, tačno 6 godina nakon što je ,,Klopka'' debitovala na ovom prestižnom festivalu. Film je dočekan ovacijama publike i neverovatno pozitivnom ocenom novinara i kritičara, a čak pet puta će biti prikazan do kraja festivala.

 

Domaća publika imaće priliku da film pogleda upravo na FEST-u, 23. februara, a nakon toga će se naći u redovnoj bioskopskoj distribuciji. Takođe, film je već otkupljen za prikazivanje u Americi, Francuskoj, Poljskoj i Grčkoj.

 

,,Krugovi'' svoj buran i uzbudljiv put tek počinju, a ako je suditi po fantastičnom početku, o njegovim uspesima i nagradama ćemo slušati još puno u mesecima koji slede.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..