Loco Dice, producent i DJ iz Dizeldorfa, jedno je od najatraktivnijih imena koje će ove godine nastupiti na Dance Areni na Exitu. Nekadašnji renomirani hip hop izvođač okrenuo se elektronskoj muzici, za nekoliko godina postao omiljen među publikom i headliner svih svetskih festivala. Fantastične trake i album 7 Dunham Place rezultat su studijske saradnje sa Martinom Buttrichom koji važi za producenta sa Midinim dodirom.

Njih dvojica žive u različitim gradovima, jako su zauzeti, ali stižu da prave hipnotišuću muziku i da vode etiketu Desolat. Za vreme ovogodišnjeg festivala Sonar u Barseloni, ekskluzivno za Urban BUG popričali smo o njihovoj saradnji, New Yorku, novim planovima, Exitu...


Šta znači tvoj nadimak Dice (Kocka)?

To mi je nadimak iz detinjstva, dao mi ga je otac koji je voleo da igra kockice. Obožavam ih i pasionirano skupljam, imam sve veličine i boje.

Bio si prilično poznat kao hip hop umetnik. Kako je došlo do toga da se preorjentišeš na elektronsku muziku?

Postalo mi je dosadno, bio sam sve više u houseu, upoznavao ljude koji se bave tom muzikom i na kraju sam shvatio: OK, ovo mi daje mnogo više nego hip hop. Zvuk se promenio krajem devedesetih, glavni razlog je želja da eksperimentišem, a techno i house su mi davali tu mogućnost.

Da li si se, možda, bavio i nekim drugim elemetnima hip hop subkulture, grafitima, break danceom...

Hip hop jeste kultura, grafiti, breakdancing, đuskanje, repovanje... Sve je objedinjeno pod imenom jednog pravca

U jednom od intervjua naveo si da si bio na vrhu a onda tri godine nisi imao ništa. Šta to, tačno, znači?

Bio sam uspešan u hip hop danima, izdao sam nekoliko singlova, spremao sam i album i stvari su se odvijale vrlo lepo. Imao sam posla, nastupao sa superstarovima iz USA... Kad sam rešio da se menjam, to je bio pravi rez, više nisam imao bukinge, nisam imao para ni da plaćam stan u to vreme...

Sve trake su rezultat tvog i Martinovog zajedničkog rada. Kako to izgleda u studiju? Sednete zajedno... i šta se onda dešava?

M: Pokušavamo da organizujemo ideje. Posle sedam, osam sati nekad imamo traku, nekad nemamo ništa.
D: najvažnije je da nemamo pritisak. U studio uvek idemo opušteni. Kada se nađemo, kažemo – hajde da vidimo šta će dan doneti.

Prošlogodišnji album 7 Dunham Place producirali ste u New Yorku. Živeli ste tamo sedam, osam meseci... Zašto NY?


D: NY je fascinantan grad za obojicu! Kada je, svojevremeno, naš prijatelj Timo Maas nastupao u NY, vozili smo se taksijem preko mosta i potpuno pijani gledali svetla grada. Tada smo prvi put shvatili da ćemo se vraćati! To je bilo 2000, 2001... posle se sve brzo složilo...
M: Ne znam osobu koja je otišla u NY a da nije poželela da ostane tamo!

Imate zanimljive priče o nazivima pesama sa albuma. Jedna je, npr, vezana za vodu koja kaplje sa plafona...(Got Leaks in the Roof)

M: Svi naslovi su stvarni i oslikavaju šta se zaista dešavalo. Imali smo nekoliko pukotina u krovu... Kad je počeo jak pljusak, morali smo da postavimo lavore svuda da ne bi padala na opremu!

Znači, Nina je bila vaša gazdarica? Ili drugarica? (Breakfast at Nina’s)

M: Ta traka ja bazirana na semplu Nine Simon. Smislili smo naziv kada smo išli na kajganu!
D: To je bio naš jutarnji ritual! Za Martina doručak je ritual i ne treba ga uznemiravati. Svaki dan smo računali koliko smo para trošili u kafiću na ćošku! Računao si! Da smo štedeli toliko, bili bismo bogati! Imali smo sempl Nine Simon i jednostavno spojili ta dva...

Kako napreduje vaš lejbl Desolat? Čini se da ne vodite strogu politiku...

D: Martin je i ranije vodio lejblove, ali smo rekli - kada napravimo etiketu, vodićemo je kao što radimo svoju muziku, sa ljubavlju, otvoreno, bez preciznog usmerenja. Želeli smo da se zabavljamo i da eksperimentišemo, da unesemo umetnost.... Vrlo smo zadovoljni onim šta se dešavalo u prošlosti i gde je lejbl sada.
M: Radimo kako želimo, ne sledimo nikakva pravila. Može da se desi da se cela strategija, ako je ima, potpuno promeni.
D: Nikad ne potpisujemo trake namenjene isključivo za plesni podijum, sa ciljem da „radi“ publiku. Volimo trake koje imaju potpuno drugo usmerenje. Ako nam se sviđa, izdamo je.

Spremate nekoliko novih izdanja. Hoćete da ih najavite?

D: Izaći će izdanje Livio&Roby, dva sjajna momka iz Rumunije. Posle Loco Dice albuma uslediće Patrick Specker iz Dizeldorfa. Spremamo i izdanje Gutija iz iz Buenos Ajresa i naravno, prvi solo Album! Martina Buttricha!
M: skoro je završen, još samo malo!

Martine, veoma si iskusan i cenjen producent. Bio si čovek iz senke koji je radio sa Timo Maasom, Skunk Anansie... a onda si odlučio da produciraš pod svojim imenom i da se pojavljuješ... Otkud ta promena?

Voleo sam da radim projekte različitih naziva i tako sam izdavao deset godina. S vremenom, malo sam se više fokusirao na svoje stvari i rešio da produciram pod sopstvenim imenom. Ne bih to nazvao pokazivanjem, ali kad staviš svoje ime na ploču, može tako da izgleda...

Da li i dalje radiš sa još nekim artistima ili si fokusiran samo na tvoju i Diceovu saradnju?

M: Najviše radim s njim i to nam je glavno, a imam i mali sporedni projekat, sa Konradom Blackom.

Da li nastupate zajedno? Back to back, live act...

D: Biće i toga! Imamo ideje, i biće sigurno ...

Živite blizu?

D: Ja živim u Dizeldorfu, on u Hanoveru!

Još uvek? Martinov studio je u velikoj zgradi sa mnogo drugih studija... kako onda radite? Nalazite se jednom, dva puta nedeljno?

M: Dobro je da imamo live chat!
D: Imamo mnogo gigova i nemamo mnogo vremena ali radujemo se svaki put! On je zauzet turnejama i radi svoj side projekat, a i ja imam dosta svog posla tako da moramo unapred da planiramo. Ja doletim s giga u studio, budem kod njega u kući...Voleli bismo da provedemo dve nedelje zajedno. Treba nam ta toplota, da visimo zajedno, mi smo kao braća.
M: Kada se ne vidimo neko vreme, treba nam dva dana da uđemo u tok, da se uhodamo ...

Dice, posle tri godine opet ćeš nastupiti na Exitu...

Da, radio sam pre Derrick Maya.

Ove godine ćeš biti na vrhuncu večeri radeći b2b sa Magdom. Da li si nekada nastupao sa njom?

O, da! Ona je sjajan umetnik. Interesantno je kad treba nekom da se prilagodiš! Hajde da vidimo šta će se desiti! Nećemo vežbati, biće to živi eksperiment na ljudima i Exit je sjajna prilika za to.

Kakvi su ti utisci o Exitu? O atmosferi, ljudima...

Imam mnogo prijatelja iz bivše Jugoslavije, nastupao sam kod vas. Volim atmosferu, ljude. Čuo sam toliko o Exitu ali prošli put nisam mogao da osetim jer sam imao let nazad odmah posle nastupa. Sviđa mi se koncept dva DJa b2b. Jako sam uzbuđen i mnogo se radujem!

Šta biste poručili za kraj?

D: Mir u svetu! To je jedina poruka. Radite šta god želite! Mi to radimo, bez pritiska.

 

Autor: Gordana Romčević

Izvor: www.urbanbug.net

 

<<  Jul 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
 

Putopisi, Intervjui..