sofest-konferencija-za-noviFilmski festival u Sopotu SOFEST, koji ove godine ulazi u svoju petu deceniju, održaće se od 2-6. jula 2012. Na ovogodišnjem festivalu biće prikazano, i za nagrade se takmičiti dvanaest dugometražnih igranih filmova domaće produkcije.

Kao i svake godine, festival će započeti svečanim otvaranjem koje će ovog puta biti posvećeno tridesetogodišnjici filma ”Maratonci trče počasni krug”. Festival će proglasiti otvorenim scenarista i reditelj ovog kultnog ostvarenja - Dušan Kovačević i Slobodan Šijan. Ovom prilikom, film će biti prikazan na specijalnoj projekciji u otvorenom bioskopu u Sopotu prve večeri festivala.

Kao što je to već tradicija na SOFEST-u, ceremonija će započeti svečanim defileom reditelja, glumaca i uvaženih filmskih radnika. Defile će biti predvođen glumcima i autorima iz ”Maratonaca” koji će se ulicama Sopota provozati na interesantan način - u duhu ovog filma.
Otvaranje će upotpuniti i nastup višestrukog pobednika Dragačevskog sabora Dejan Petrović big benda, koji će svirati muziku iz filma ”Maratonci trče počasni krug” koju je komponovao Zoran Simjanović, kao i druge poznate numere filmske muzike.

Čitavu ceremoniju koja će se dešavati ispred Centra za kulturu Sopot šira publika će moći da gleda u direktnom prenosu 2. jula na Studiu B.

Nakon svečanog otvaranja, prvog dana festivala u ponedeljak od 21.30, takmičarski program započeće filmom ”Smrt čoveka na Balkanu” reditelja Miroslava Momčilovića. O pobednicima će odlučivati žiri u sastavu: Aleksandra Balmazović, glumica (Slovenija), Biljana Maksić, dramaturg, Radenko Ranković, profesor na FDU, Miloš Spasojević, snimatelj i Nikola Ležaić, reditelj i prošlogodišnji pobednik.

Prateći program


Dečiji program i ove godine sastavni je deo festivala. Za najmlađe gledaoce od 3-5. jula u jutarnjem terminu od 11 časova u Centru za kulturu Sopot biće prikazani dečji animirani filmovi.
Takođe u Centru za kulturu, u sredu 4. jula od 12 časova u okviru pratećeg programa biće održan okrugli sto, autorskopravna radionica ”Regionalne koprodukcije: koprodukcijski, distribucijski i drugi autorskopravni ugovori”. Moderator ove diskusije biće Stribor Juričić.

Sve informacije o filmovima kao i događanjima na festivalu možete pratiti na internet adresi www.ffs.rs

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..