Seminar-u-Beogradu-1Projekt Slobodan zona Junior uspostavljen je sa namerom da se kroz vannastavne aktivnosti pruzi srednjoskolcima prilika da na kreativan nacin izraze svoje stavove, a sa druge strane da se odgovori na potrebu za modernizаcijom nastave kroz pruzanje podrske institucionalnom dizanju svesti o pitanjima ljudskih prava medju mladima.

Filmski festival Slobodna zona je 19. juna, u 13 casova, u Medija centru  predstavio rezultate projekta Slobodna zona junior.

Rezultate projekta predstavili su:

1. Maja Cecen, direktorka projekta
2. Melita Randjelovic, koautorka i urednica priručnika za osnovne skole
3. Rajko Petrovic, mentor i predavac na kampu angazovanog filma
5. Ana Irga iz Beograda,  jedna od pobednica ovogodisnjeg kampa i autor filma „O lajanju i trcanju“

U okviru projekta Slobodna zona junior realizovan je program Film kao dodatno nastavno sredstvo u osnovim skolama i Regionalni kamp angazovanog dokumentarnog filma.
Obrazovni model programa  Film kao dodatno nastavno sredstvo u osnovim skolama realizovan je u saradnji sa Udruzenjem za razvoj gradjanskog vaspitanja i obrazovanja za demokratiju i Aktivom profesora Gradjanskog vaspitanja Beograda, kao i direktnim kontaktom sa samim nastavnicima koji predaju ovaj predmet.

Rezultat programa Film kao dodatno nastavno sredstvo u osnovim skolama 2011/2012 je prvi prirucnik za koriscenje filma u nastavi gradjanskog vaspitanja u osnovnim skolama, 27 radionica za nastavnike kojima je prisustvovalo 667 prosvetnih radnika iz 426 osnovih skola iz 181 mesta sirom Srbije.

Nakon 3 meseca impementacije programa 136 nastavnika je do sada sa nama podelilo i svoja iskustva u koriscenju ovog programa, rezultati evaluacije su pokazali da su svi nastavnici zadovoljni izborom filmova .

Treci Regionaln kamp angazovanog dokumentarnog filma za srednjoskolce u organizaciji Filmskog festivala Slobodna zona i Fade In produkcije iz Zagreba, koncipirano je kao radionica za srednjoskolce iz zemalja regiona .Cilj ove radionice jeste da grupi izabranih srednjoskolaca pruzi uvid u uzroke, posledice i domete drustvenog aktivizma, razlicite aspekte kreiranja drustveno angazovanog filma, da ih ohrabri na interkulturalni dijalog, podstakne i podrzi u razvijanju sopstvenih ideja.

Na kraju Treceg Regionalnog kamp organizovan je picing forum gde su izabrana 4 filmska projekta koja ce biti snimljena tokom leta i premijerno prikazana na Filmskom festivalu Slobodna zona.

Priliku da svoje prve dokumentarne filmove snime dobili su:

1. Smirna Kulenovic iz Sarajeva koja snima film pod nazivom „Ispit zrelosti“ u kome prati pripreme za maturu svoje majke koja je zbog rata odlozena i odrzava se 20 godina kasnije.
2. Kaja Sismanovic iz Zagreba, autorka filma “Kak’ je doma?” koji prikazuje buran razvod dvoje ljudi iz perspektive njihove osamnaestogodisnje kceri.
3. Ana Irga u svom filmu „O lajanju i trcanju“ bavi razlikama izmedju pasa lutalica i vlasnickih pasa, ali iz jednog novog ugla.
4. Filip Topolovec i Kristijan Loncaric kroz svoj film „Super Mario“ preispituju  stereotipe i predrasude o osobama sa invaliditetom kroz lik svog druga iz skolske klupe.

Projekat  Slobodna zona Jr finansiran je od strane Evropske unije u okviru projekta Podrska civilnom drustvu i Ambasade Kraljevine Norveske u Beogradu. Produkciju srednjoskolskih filmova finansijski je podrzala Ambasada Francuske u Beogradu

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..