kamp_naslovna2-524x300Prvi deo Regionalnog kampa angažovanog dokumentarnog filma za srednjoškolce u organizaciji Filmskog festivala Slobodna zona i Fade In produkcije iz Zagreba počinje danas na Paliću.

Učesnici kampa izabrani su putem konkursa koji je organizovan od 1. oktobra do 15. novembra, a priliku da učestvuje dobilo je 15 srednjoškolaca iz 6 bivših Ex-Yu država: pet iz Bosne i Hercegovine, četiri iz Hrvatske,  tri iz Srbije i po jedan učesnik iz  Makedonije, Crne Gore i Slovenije.

Na prvom delu kampa (na Paliću od 9. do 22. januara 2012) polaznicima će odabrani profesionalci iz sveta filma preneti znanja i veštine u vezi sa pisanjem scenarija, režijom, kamerom, montažom, novim medijima, snimanjem i dizajnom zvuka, sa posebnim osvrtom na istoriju i primere angažovanog dokumentarnog filma.

Na drugom delu (u maju 2012.) učesnici će raditi sa mentorima na formulaciji svojih ideja za filmske scenarije. Uz predavanja o pičingu, vežbe u predstavljanju svojih ideja i razgovore sa filmskim profesionalcima iz celog regiona učesnici kampa će se pripremiti za svoj prvi pičing forum.

Tri najbolja scenarija dobiće priliku da postanu filmovi koji će svoju premijeru imati na filmskom festivalu Slobodna Zona u Beogradu.

Pobednik Drugog kampa Slobodne zone, sedamnaestogodišnji Nikola Polić iz Loznice, snimio je svoj prvi dokumentarni film “Nevidljive”. Njegovo debitansko ostvarenje, imalo je veoma uspešnu premijeru na festivalu Slobodna zona 2010. godine. U julu 2010. film “Nevidljive” je dobio i godišnju nagradu Ministarstva rada i socijalne politike Republike Srbije u kategoriji “Najbolji dokumentarni film ili TV emisija o seksualno i rodno zasnovanom nasilju”. 

Projekt Slobodna zona Junior 2011/2012 osim Kampa angažovanog dokumentarnog filma uključuje i program za nastavnike građanskog vaspitanja u osnovnim školama. U okviru ovog dela projekta, uvođenjem filma kao dodatnog nastavnog sredstva nаstojimo dа odgovorimo nа potrebu zа modernizаcijom nаstаve kаko bi je učinili interаktivnijom.

Projekt Slobodna zona Jr. realizuje se uz finansjisku podršku Evropske Unije i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..