Naslovna-fotografija-2Prateći program izložbe “Nacistički teror nad homoseksualcima od 1933. do 1945”,  Muzej grada Beograda, Resavska 40b




subota, 17. decembar - od 18.30 do 20.45 - dokumentarna emisija TV B92 “Insajder: Nasilje uz blagoslov” 1. i 2. deo, o ekstremnim desničarskim organizacijama, neredima i nasilju u vreme prve održane Povorke ponosa u Beogradu 2010. Autorka: Brankica Stanković. Između dve projekcije je petnaestominutna pauza za kafu.

nedelja, 18. decembar - od 18.30 do 19.30 - dokumentarni film “Vrela krv” Miloša Teodorovića i Ivane Lalić Majdak, koji ispituje razloge jačanja ekstremnih desničarskih organizacija u Srbiji nakon promene vlasti 2000. godine (Srbija, 2008). Posle projekcije, na pitanja iz publike odgovaraće producent filma Nikola Lalić.

od 20.00 do 21.00 - dokumentarna emisija TV B92 “Reakcija: Sve boje prajda” o životu i problemima homoseksualnih osoba u Srbiji, o pripremi parade i njenom prvom održavanju u Srbiji 2010. Autorka: Sandra Mandić.

Insajder: Nasilje uz blagoslov
Zašto je država dozvolila da ekstremne desničarske i navijačke grupe danas predstavljaju ozbiljnu opasnost i problem? Kakva je u svemu tome uloga Srpske pravoslavne crkve? Insajder otkriva da se iz budžeta Srbije finansiraju projekti Srpskog sabora Dveri, organizacije koja je ideološka kapa svim ostalim desničarskim organizacijama u Srbiji. "Nasilje uz blagoslov" nastavak je serijala "(Ne)moć države" iz 2009, koji je izazvao brojne reakcije javnosti, a čije su emitovanje pratile neprestane pretnje autorki Brankici Stanković.

Vrela krv
Sedam godina nakon pada Miloševićevog režima i petooktobarskih promena, Srbija je i dalje zemlja u velikoj meri izolovana od sveta u kojoj ekstremna desnica iz dana u dan jača. Ono što zabrinjava je činjenica da su izgredi ultradesničarskih grupacija, čiji su pripadnici izrazito mladi ljudi, postali javni i učestali posle 2000. godine. Taj ekstremizam je ključna tema ovog filma koji ukazuje i upozorava na bujanje opasnih fenomena kao što su fašizam i neonacizam. Film je producirala kuća ”Arhitel” iz Beograda, a autori su novinar Radija Slobodna Evropa Miloš Teodorović i Ivana Lalić Majdak.

Reakcija: Sve boje prajda
Emisija istražuje kako je protekao treći pokušaj organizovanja Povorke ponosa 2010, sa kakvim problemima i dilemama se susreću organizatori i kako je pokušaj organizovanja jedne žurke prerastao u najteži posao u Srbiji? Osim toga, emisija govori i o intimnim, emotivnim “lomovima” homoseksualnih osoba i njihovog okruženja – homoseksualaca da prihvate sopstvenu seksualnost kada je postanu svesni a potom i da o tome obaveste najbliže, a onda i o raznovrsnim reakcijama najbližih - od kojih je svakako najteža odbacivanje. Autorka emisije je Sandra Mandić.
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..