Moj-bosonogi-prijateljVeliko nam je zadovoljstvo da Vas obavestimo da će filmski festival SLOBODNA ZONA obeležiti Međunarodni dan ljudskih prava u REX-u dodelom nagrade za publiku kao i prikazivanjem dva filma.

Ovom prilikom će premijerno biti prikazan dokumentarac koreanskog reditelja Sijong Luo Lija Moj bosonogi prijatelj, a nakon ovog ostvarenja uslediće projekcija filma Deponija (Lusi Voker) – ovogodišnjeg dobitnika nagrade publike festivala.

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava filmski festival Slobodna zona će premijerno prikazati dokumentarac koreanskog reditelja Sijong Luo Lija Moj bosonogi prijatelj, a nakon ovog ostvarenja uslediće projekcija filma Deponija (Lusi Voker) – ovogodišnjeg dobitnika nagrade publike festivala.

Ovom prilikom biće dodeljena i nagrada za publiku – autoru/ki naboljeg prikaza/recenzije ili eseja o filmu prikazanom na poslednjem izdanju Slobodne zone poklonićemo notebook računar.


PROGRAM:

DODELA NAGRADE ZA PUBLIKU filmskog festivala Slobodna zona

•19:00 film MOJ BOSONOGI PRIJATELJ
Režija: Sijong Luo Li
(Južna Koreja, 2010, 93’) PREMIJERA

+ BONUS PROJEKCIJA

•21:00 film DEPONIJA
Režija: Lusi Voker
(Brazil, Velika Britanija, 2010, 99’)


NAGRADA ZA PUBLIKU

Na ovogodišnji konkurs za najbolju recenziju filma prikazanog na festivalu Slobodna zona pristiglo je 38 recenzija, a među radovima brojno su dominirali oni koji su inspirisani filmovima Deponija, Zidovi i Ovo nije film.

Žiri u sastavu Vesna Perić (filmska kritičarka, predsednik žirija), Branka Pavlović (selektorka festivala) i Milan Zaviša (prošlogodišnji pobednik konkursa za najbolju recenziju filma prikazanog na festivalu Slobodna zona) doneo je odluku da ove godine nagradu za publiku (notebook računar) dodeli autoru koji se potpisao kao Mali maratonac 79. Pored glavne nagrade, ove godine žiri je dodelio i dve posebne nagrade (komplet ulaznica za 8. izdanje festivala) Ivani Kolaković i Ivanu Šobakovu.


Saopštenje žirija:

“Po kvalitetu, odnosno po tome što je u pisanju izbegnut čisto impresionistički stil, izdvojilo se nekoliko radova, a jednoglasno smo odlučili da nagradu za najbolju recenziju dodelimo autoru koji se potpisao kao Mali maratonac 79 za objedinjenu recenziju filmova Deponija Lusi Voker i Bombay Beach Alme Harel. Autor je u svojoj kritici pokazao pravi balans između informativnog i analitičkog pristupa, ukazujući na socijalnu angažovanost filmskih autora, potkrepljujući svoje stavove i teorijskom platformom, a  pronašao je i pravi ključ za ovu komparativnu analizu.

Takođe smo odlučili da dodelimo i dve posebne nagrade -  Ivani Kolaković za svedenu i britku recenziju filma Deponija i Ivanu Šobakovu za kreativni pristup blizak formi kratke priče za recenziju filma Pismo ocu Srđana Keče.


Slobodna zona se zahvaljuje svim učesnicima i čestita dobitnicima.


O FILMOVIMA:

MOJ BOSONOGI PRIJATELJ
Nacionalna premijera
Režija: Sijong Luo Li
Južna Koreja, 2010, 93’ 

Urađen u cinema verite maniru, film prati grupu bosonogih vozača rikši u saobraćajnom haosu Kalkute.
Šalimu, glavnom junaku filma, posao sa rikšom uliva jedinu nadu da će rešiti svoja porodična egzistencijalna pitanja. Pored svojih nerešenih problema, Šalim pronalazi snagu da pomogne mladom kolegi Manoju, koji se ne snalazi najbolje u gradskoj vrevi Kalkute. Događaj koji je se desio pre deset godina u rodnom selu trajno je ostavio posledice na ovog mladog čoveka.


DEPONIJA
Nagrada publike filmskog festivala Slobodna zona 2011
Režija: Lusi Voker
Brazil, Velika Britanija, 2010, 99’

Rediteljka prati poznatog umetnika Vika Muniza na putu od njegove kućne baze u Bruklinu do rodnog Brazila i najveće svetske deponije smeća, Žardim Gramačo, koja se nalazi na periferiji Rio de Ženeira. Tamo fotografiše eklektičnu grupu katadoresa – samozaposlenih sakupljača materijala za recikliranje. Munizov inicijalni cilj je bio da “naslika” katadorese sa đubretom. Dok oni pomoću đubreta stvaraju umetničke slike po motivima Vikovih fotografija, film otkriva i ponos i očaj katadoresa, dok zamišljaju bolji život za sebe i svoje najbliže.
Cena ulaznice 100 dinara. Prodaja karata počinje u Kulturnom centru Rex u ponedeljak 5. decembra, radnim danima od 11h – 16h, a na dan projekcije od 11h -20h.




DOBRODOŠLI U SLOBODNU ZONU!

Dodatne informacije o programima SLOBODNE ZONE
dostupne su na sledećoj web i email adresi:
www.freezonebelgrade.org
email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..