Naslovna-fotografija-2Prateći program izložbe “Nacistički teror nad homoseksualcima od 1933-1945”, Muzej grada Beograda, Resavska 40b




Nedelja, 4. decembar od 19.30-21.00 – dokumentarni film "Opasno znanje" (Dangerous Knowledge) Dejvida Malona (David Malone), (BBC, 2007).

U ovom dokumentarcu, Dejvid Malon prati živote četiri sjajna matematičara – Georga Kantora (Georg Cantor), Ludviga Bolcmana (Ludwig Boltzmann), Kurta Gedela (Kurt Gödel) i Alana Tjuringa (Alan Turing) – čija genijalnost je duboko uticala na naše živote, a njih je tragično dovela do ludila ili samoubistva. Reč je o naučnicima koji su dali nemerljivi doprinos razvoju nauke i izgradnji današnje civilizacije, ali su, dobrim delom ili potpuno pod uticajem krutog diskriminišućeg okruženja, gurnuti ka smrti.

Georg Kantor bio je slavni matematičar, čiji je naučni rad u osnovi velikog dela matematike dvadesetog veka. Verovao je da je božji glasnik i na kraju je poludeo pokušavajući da dokaže svoju teoriju beskonačnosti.

Borba Ludviga Bolcmana da dokaže postojanje atoma i verovatnoće na kraju ga je dovela do samoubistva.

Kurt Gedel, introvertni Ajnštajnov poverenik, dokazao je da će uvek postojati problemi koji su izvan ljudske logike. Njegov život se završio u sanatorijumu, gde je umro izgladnjujući se do smrti.

Alan Tjuring, veliki kriptograf iz Blečli Parka, otac računarstva i homoseksualac, umro je pokušavajući da dokaže da su neke stvari u osnovi nedokazive.

Osim o ova četiri genijalna uma, film govori i o savremenim misliocima koji su nastavili da traže odgovor na pitanje: da li postoje stvari koje matematika i ljudski um ne mogu da shvate. To su Greg Čejtin (Greg Chaitin), matematičar u „IBM Ti Džej Votson istraživačkom centru“ u Njujorku (TJ Watson Research Center, New York) i britanski naučnik Rodžer Penrouz (Roger Penrose), jedan od vodećih matematičkih fizičara u svetu. “Opasno znanje” bavi se nekim od najdubljih pitanja o pravoj prirodi stvarnosti, na koja matematički mislioci još uvek pokušavaju da nađu odgovore.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..