pink-sarisDrugog dana filmskog festivala SLOBODNA ZONA u Dvorani kulturnog centra Beograda i Domu Omladine prikazano je 11 ostvarenja iz domena angažovane dokumentarne i igrane filmske produkcije, među kojima su naslovi Balada o Dženezis i Lejdi Džej, Naš rajski vrt, Svi ste vi kapetani, Zidovi, Pisma iz Palestine, Nojev kanu i dokumentarni film Deponija, popularno ostvarenje britanske rediteljke Lusi Voker.

Gledaoci su imali priliku da vide film sniman skoro tri godine, koji prati poznatog umetnika Vika Muniza na putu od njegove kućne baze u Bruklinu do rodnog Brazila i najveće svetske deponije smeća, Žardim Gramačo, koja se nalazi na periferiji Rio de Ženeira.

Pristigli su mnogobrojni gosti iz sveta, a večeras je i premijerno prikazan prvi film iz linije Tempo u Beogradu, u okviru koje se na ovogodišnjem festivalu Slobodna Zona predstavlja najveći festival dokumentarnog filma iz Švedske i nabolja ostvarenja savremene švedske dokumentarne produkcije. Film Ljubav u doba rata gledaoci su imali prilike da vide u Dvorani kulturnog centra Beograda u devet časova, a pred punom salom predstavio se i švedski producent Tobias Janson, zaslužan za realizaciju ovog filma.

Čekaju nas još četiri dana festivala, još 30 filmova, nekoliko programskih linija i bogat prateći program. Vidimo se u čitulji, Janka Baljka, Poludeli ljudi Gorana Markovića i Marble ass Želimira Žilnika svakako su među najznačajnijim dokumentarnim filmovima u poslednje dve decenije kod nas, nastali uz pomoć Fonda za otvoreno društvo, koji ove godine obeležava 20 godina rada u Srbiji. Prikazivanje ovih filmova na festivalu Slobodna zona uz prateću debatu je odličan povod da se promisli pod kojim uslovima kultura podstiče promene i stvara prostor za slobodne izbore i kvalitetan razvoj društva. Ovaj prateći program će trajati od 15 do 23 sata, i održaće se u ponedeljak u Sali Amerikana Doma omladine.



<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..