U utorak 1. novembra održaće se dva Foruma u SKC-u: Film forum u 20:30h - Antihumanizam i film & Forum + u 18h - SPEKTAKLI U BUDIZMU (predavanje sa projekcijom).

Film forum u 20:30, mala sala / Antihumanizam i film
Razgovor o antihumanizmu i filmu sa redakcijom "Filmovi koji nas gledaju", koju čine: Lidija Prišing, Ivan  Selimbegović, Vuk Vuković i Vladan Milanko. Polazne tačke za ovaj razgovor su dve teze članova redakcije:
1. teza o melodramskom zapletu kao 'transžanrovskoj osi' filma, i interpretacija takvog zapleta kao načina da se  "prikrije formalna psihoanalitička dimenzija" odnosa među protagonistima, koja bi se lakanovski dala zapisati kao  $<>a (rascepljeni subjekt – neodnos – objekt želje).
2. teza o subverzivnoj ulozi 'haotične montaže' na narcističku strukturu subjekta-gledaoca.

Utorak 1. novembar u 18:00 Novi prostor / Forum plus + SPEKTAKLI U BUDIZMU (predavanje sa projekcijom)
Govori: prof. Dušan Pajin
Od 60-ih kad je Gi Dibor lansirao izraz „društvo spektakla“, spektakl se uglavnom vezivao za savremeni  marketing i promocije. Međutim, istorija kulture nas upućuje na to da su religijske tradicije u raznim kulturama i društvima takođe koristile različite spektakle, da promovišu svoje likove, ideje i vrednosti. U ovom slučaju ćemo prikazati različite spektakle u budističkoj tradiciji – manje poznate od hrišćanskih.  Jedan tip spektakla je bio vezan za hramove, njihovu arhitekturu i likovne sadržaje. Drugi su bili vezani za posebne verske objekte, kao što su, recimo, džinovske skulpture. Treći,  za posebne praznike, povezane sa procesijama. Četvrti tip spektakla je vezan za sveta mesta, mošti svetih, ili nepropadljivo telo.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..