Dom omladine Beograda od februara 2024. pokreće seriju predavanja "U POTRAZI ZA GRANICAMA DOKUMENTARNOG" o temama vezanim za aktuelnu svetsku produkciju dokumentarnih filmova. Predavanja su fokusirana na fenomene i najnovije tendencije u okviru ove filmske vrste koja je doživela veliku afirmaciju tokom poslednjih 15 godina, a sada doživljava unutrašnju transformaciju, kroz aktivnosti autora koji istražuju granice dokumentarnog izraza: medijske, tehnološke, moralne, žanrovske, ali i granice između fikcije i stvarnosti, objekta i subjekta.

Problematika društva spektakla (Society of Spectacle) koju tako tačno poentira 1967. francuski filozof i filmski autor Gi Debor, i danas je aktuelna, možda i više nego što je to bio slučaj pre 50 godina. Prateći ove tendencije pokušavamo da motivišemo mlade sadašnje i buduće aktere digitalnog sveta slika da sa radoznalošću gledaju i istražuju svet oko sebe, a možda i da pokušaju da ga promene. Spektakl nije zbirka slika, već društveni odnos među ljudima, posredovan slikama. (Gi Debor)

Predavač će biti Vladimir Šojat, filmski montažer i producent, video umetnik. On će tokom 2024. godine održati seriju od 8 predavanja o najnovijim fenomenima svetske kinematografije koji se odnose prema novim tehnologijama, društvenim mrežama, veštačkoj inteligenciji, pitanjima rezolucije filmske slike, novim formatima i filmskim žanrovima. Predavanja su propraćena primerima iz najnovije produkcije, insertima i celim filmovima iz perioda od poslednjih pet godina. Predavanja su motivacionog tipa, cilj im je da podstaknu mlade filmske entuzijaste i autore početnike, studente filma i umetnosti, ali i druge zainteresovane da artikulišu svoje ideje uz informacije o najnovijim trendovima. Predavanja se ponekad dotiču i teorije medija da bi objasnila društvene i filmske fenomene ali nisu pretežno teorijska; namenjena su publici između 18 i 25 godina, svima onima koji koriste nove tehnologije, društvene mreže ali i preispituju njihove mogućnosti i ograničenja.

Prvo predavanje, pod nazivom KOMPJUTERSKE IGRICE, VIRTUELNI KARAKTERI I DOKUMENTARNI FILM", biće održano u sredu, 7. februara sa početkom u 18 časova u Klubu Doma omladine Beograda. Ulaz je slobodan.

Da li je moguće dezertirati iz kompjuterske igrice? Šta se dogodi kad pokušate da objasnite drugim igračima da vi zapravo samo izvodite performans u virtuelnom prostoru? Kako da zakucate dva eksera na identično mesto tokom popravljanja poda na verandi? Da li je zemlja u kompjuterskim igricama zapravo ravna ploča? Na ova i druga pitanja odgovor možete potražiti na predavanju, uz pregršt inserata iz filmova najnovije svetske produkcije, od Haruna Farockija do grupe Total Refusal, i dalje do „Zapisa o Eremocenu“ Vjere Čakjanove. U potrazi za granicama dokumentarnog našli smo se u svetu kompjuterskih igrica, avatara i virtuelnih karaktera. Kako ovi karakteri, potpuno uronjeni u fikciju, mogu postati likovi u dokumentarnom filmu i šta oni donose sa sobom?

“U društvima u kojima preovlađuju moderni uslovi proizvodnje, život je predstavljen kao ogromna akumulacija prizora. Sve što je nekada bilo neposredno doživljavano, prešlo je u predstavu.” (Gi Debor)

Vladimir Šojat je filmski autor, producent i video umetnik. Tokom svoje karijere duge 35 godina, bavio se svim vidovima i žanrovima filmske proizvodnje, a poslednjih deset godina u okviru svoje producentske kuće Frakcija proizvodi dugometražne i kratkometražne dokumentarne filmove, eksperimentalne filmove i umetničke projekte. Dobitnik je više nagrada za filmove koje je radio, uključujući nagrade za najbolju montažu (Martovski festival 2022), najbolji dokumentarni film (Filmski festival Slobodna zona 2021, Filmski festival Forteca Perast, Crna Gora, 2023), kao i nagradu za najbolji video rad (Video Medeja, 2003). Njegovi filmovi i video radovi prikazani su u MoMA PS1 The Kitchen (New York, USA), Centre Georges Pompidou (Paris, Francuska), ICA (San Francisco, USA), Bauhaus (Desau, Nemačka), WRO Bijenale (Wroclaw, Poljska), Steierische Herbst (Graz, Austrija), MSUB (Beograd) itd. Osnivač je umetničke grupe artterror (sa Milicom Lapčević), držao je predavanja o filmu na Univerzitetu u Malmeu, Švedska (Radnička klasa na filmu, 2011), seriju od 12 predavanja u Domu kulture Studentski grad (Likovi u dokumentarnom filmu (2017-18). Objavio je knjigu „Dugo i netremice: pogled na likove u dokumentarnom filmu“ (2019). Zajedno sa Milicom Lapčević održao je više radionica eksperimentalnog filma na Martovskom festivalu u Beogradu (2022-23), festivalu Alternative Film video (DKSG 2022), kao i u Društvu Slovenaca Sava (KINOAKTIV, od 2022). Supervizor je montaže na radionici dokumentarnog filma Varan (Paris) i Varan Balkan (Beograd, Novi Sad, Mostar). Bio je član žirija na nekoliko prestižnih festivala u zemlji i regionu. Član je udruženja DokSrbija i Kinetik kolektiv. Živi i radi u Beogradu.

www.domomladine.org

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..