29. po redu izdanje FAF-a publici će ponuditi preko 80 ostvarenja u 13 programskih selekcija. Pored Takmičarskog i Glavnog, FAF će i ove godine prikazati filmove selektovane u programe Hrabri Balkan, Bande à part i Sirovo. Ove selekcije prate nove tokove u autorskom filmu i pružaju uvid u snažne i smele autorske prostore, bez obzira na to da li su etablirani ili još uvek nesvrstani. U utorak, 28.11 u sali 1 mts Dvorane u 19 časova biće dodeljena nagrada fondacije ”Marko Glušac” koja se dodeljuje već devetu godinu zaredom najperspektivnijem mlađem montažeru dugih i kratkih, igranih i dokumentarnih formi.

U programu Hrabrog Balkana biće prikazani filmovi 27 (Flora Ana Buda), Pero (Damjan Kozole), Motel (Filip Mojzeš), Projekt (Dane Komljen), El Shatt - nacrt za utopiju (Ivan Ramljak), Ne očekujte previše od kraja sveta (Radu Žude), Srce (Gvozden Ilić), Kratko putovanje (Erenik Bećiri), Neka cvjeta rosno cvijeće (Ivan Bakrač), Šutnja razuma (Kumjana Novakova).

Maša Seničić i Stefan Ivančić, selektori programa Hrabri Balkan su svoju selekciju objasnili rečima: „Iako je reč hrabrost poželjno upotrebljavati veoma pažljivo, svuda i stalno, čini se da je godina koju privodimo kraju 29. po redu festivalom ipak posebno osetljiva na one (metode, namere, autore) koji se nazivaju odvažnima. Tematski i narativno, u verovatno najsvedenijoj i najeklektičnijoj selekciji do sada, pojam hrabrosti postaje igriv i nedosledan. Ona je prisutna i kao stilsko-politički komentar i kao autorska drskost da se bude spor, nedorečen, romantičan; kao decenijsko pitanje kulture sećanja i kao lični obračun sa prošlošću. Nisu svi odabrani naslovi subverzivni u podrazumevanom smislu: činilo nam se da i preko potrebno izazivanje dominantnih narativa može da postane neka vrsta konvencije ukoliko se ne upari sa (ili suprotstavi) naslovima čije su namere jednostavne i u akrobatici filmskog jezika i u arhitekturi kritičkog pristupa“.

El Shatt - nacrt za utopiju (Ivan Ramljak) - Stotine izmučenih ljudi pluta po Mediteranu bežeći od rata. Godina je 1944. i izbeglice beže u Afriku. Nakon kapitulacije Italije, Tito je odlučio da evakuiše 28 000 stanovnika Dalmacije u Egipat, gde su živeli u komunističkom naselju koje je trebalo da pokaže Zapadu kako će izgledati Jugoslavija nakon rata.

27 (Flora Ana Buda) - Alis danas puni 27 godina. Iako je to guši, i dalje živi s roditeljima zbog čega često sanjari kako bi pobegla od dosadnog svakodnevnog života. Nakon psihodelične žurke na krovu fabrike pod uticajem alkohola doživljava ozbiljnu nesreću na biciklu. Hoće li je to naterati da odraste?

Kratko putovanje (Erenik Bećiri) - Klodi i Mira, mladi albanski par, odlučuju da udaju Miru za Francuza na pet godina, kako bi u zamenu za novac dobila državljanstvo. Potom moraju da odaberu pravog muža za nju i da nauče da žive jedno bez drugog.

Motel (Filip Mojzeš) - Na jednom od najprometnijih autoputeva u blizini Zagreba motel pod nazivom „Plitvice“ ima pedeset radnika, a nema goste. To je jedinstveni mikrokosmos koji propada i u kom vreme kao da je stalo, što je sudbina mnogih bivših socijalističkih preduzeća.

Pero (Damjan Kozole) - Peter Musevski bio je muza za Kozolea i igrao je u skoro svim njegovim filmovima. Kozole je započeo film 2019. godine, što je trebalo da bude neka vrsta utehe za Musevskog. Međutim, 18. marta 2020. godine, Musevski je izvršio samoubistvo. Ovaj film je omaž životu, karijeri i strahovima čuvenog slovenačkog glumca.

Projekt (Dane Komljen) - Film prikazuje lokaciju Međunarodnog sajma u Lagosu kao transistorijski konglomerat različitih perspektiva koji i sam postaje prostor susreta i saradnje. Zamišljen je kao mesto trgovine, razmene i deljenja. Sada su tu poplavljene prostorije, cveće i korov, kuvari i stolari, veštačko jezero i fudbalski tereni.

Srce (Gvozden Ilić) - Devojka luta gradom kako bi vratila svoje srce i odnela ga svom dečku. Međutim, postoji jedan problem: njeno srce je prestalo da kuca.

Šutnja razuma (Kumjana Novakova) - Forenzički video esej o prvom slučaju u Međunarodnom sudu za koji je doneta presuda za silovanje i seksualnu eksploataciju. Služeći se isključivo arhivskim materijalom i svedočenjima, film predstavlja vid kolektivnog sećanja na torturu nad ženama iz logora za silovanje u Foči tokom rata u BiH.

Neka cvjeta rosno cvijeće (Ivan Bakrač) - Nikola ide na jug Crne Gore da se pozdravi sa najboljim prijateljem. Na putu sreće Maju s kojom ima više zajedničkog nego što se čini.

Ne očekujte previše od kraja sveta (Radu Žude) - Priča o filmu i ekonomiji u dva dela: pretrpana poslom i nedovoljno plaćena, Angela se vozi Bukureštom kako bi snimila kasting za video o bezbednosti na radu naručen od strane multinacionalne kompanije. Kada jedan od ispitanika otkrije da je njegovu nesreću izazvao nemar kompanije, izbija skandal.

foto Kadar iz filma

 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..