Treće izdanje LAKEDANCE festivala nezavisnog američkog filma Palić (Palic American Independent Film Festival – PAIFF), biće održano od 27. do 30. novembra u bioskopu Abazija na obali Palićkog jezera. I ove godine festival publici donosi aktuelne američke filmove snimljene van sistema velikih filmskih studija: “Kako razneti naftovod”, “Klub lovaca”, “Bučerov prelaz” i “Posle sunca”. Miroslav Mogorović, direktor Lakendance festivala, povodom ovogodišnjeg festivalskog izdanja je izjavio: „Savremena američka kinematografija suočava se izazovima “novog filmskog poretka”.

Na nedavno održanom AFM - American Film Marketu održano je mnoštvo predavanja o perspektivama opstanka i daljeg razvoja nezavisne američke filmske scene. Prisustvo filmskih profesionalaca bilo je iznad svakog očekivanja i za veliki broj predavanja tražila se mesto više. Brojni renomirani predstavnici nezavisnog američkog filma dali su su svoje viđenje daljeg razvoja nezavisnog filma. Iskazan je optimizam u daljem razvoju nezavisno finansiranog američkog filma, koji ima veću sposobnost da se adaptira na promene izazvane probojem striming platformi u tradicionalni system finansiranja i prikazivanja filmova”.

Miroslav Mogorović je o izboru filmova rekao: “Ovogodišnje izdanje LAKE DANCE Festivala daje uvid u neke od najboljih nezavisnih američkih filmova ove godine, i veliko je zadovoljstvo da u okviru festivala imamo dva premijerna filma, koja se po prvi put prikazuju u Srbiji. Dođite da uživamo zajedno u odličnoj selekciji filmova na ovogodišnjem izdanju Lakedancea”.

Festival premijerno prikazuje film “Kako razneti naftovod”, u režiji Daniela Goldhabera, sa Arielom Barer i Kristinom Frosetom u glavnim ulogama. Radnja prati dvoje prijatelja u ranim dvadesetim godinama iz Long Biča, jednog od najzagađenijih gradova u SAD, u kome je sedište nekoliko naftnih rafinerija. Nakon smrti majke jednog od glavnih likova, i dijagnostifikovanja leukemije jednom od njihovih prijatelja oni, pronalaze još pet ljudi koji imaju razne motivacije da preduzmu drastične korake i dignu naftovod u vazduh.

Drugi premijerni film u ovogodišnjem izdanju Lake Dance Festivala je “Klub lovaca” (Hunt club) u režiji Elizabet Blejk-Tomas sa Menom Suvari, Kasperom Van Dienom, Vilom Pelkom i veteranom Mikijem Rurkom u glavnim ulogama.Ovaj film prati grupu muških lovaca koji redovno mame žene na svoje ostrvo sa šansom da osvoje 100.000 dolara u lovu. Ali ovog puta se petljaju sa pogrešnim devojkama i moraju da se nose sa posledicama, pošto su ovog puta oni ti koji su progonjeni.

Na festivalu će biti prikazani i  filmovi “Bučerov Prelaz” i “Posle sunca”.
 
Film “Bučerov prelaz” u režiji Gabi Polski je savremeno viđenje klasičnog američkog žanra vesterna. Smeštena u sedamdesete godine 19. veka, ova filmska adaptacija književnog dela Džona Vilijamsa prikazuje Nikolasa Kejdža kao lovca na bivole, koji primamljuje naivnog mladića u ambicioznu ekspediciju na Stenovitim planinama Kolorada.
 
U filmu “Posle sunca” rediteljke Šarlot Vels, u kome glavne uloge tumače Pol Meskal I Franki Korio, glavna junakinja Sofi se priseća radosti i melanholije putovanja sa ocem pre dvadeset godina. Izmišljena sećanja popunjavaju praznine između stvarnih, dok Sofi pokušava da uskladi sliku o ocu koga je poznavala sa čovekom koga nije.
 
Umetnički direktor PAIFF Lakedance je i ove godine Nikolaj Nikitin, takođe i dugogodišnji selektor Festivala Evropskog Filma Palić, što publici garantuje kvalitetan odabir festivalskih filmova.

Festival se tradicionalno održava u bioskopu Abazija na Palićkom jezeru, cena ulaznice je simboličnih 200 dinara, a organizator festivala je producentska kuća Art & Popcorn uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.
Foto: Kadrovi iz filma.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..