Deveti Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival, i ove godine pod sloganom „Ovde”, održava se u Gračanici od 21. do 23. novembra. Tokom tri dana publika će moći da pogleda najznačajnija domaća i regionalna ostvarenja: „Što se bore misli moje“, „Čuvari formule“, „Heroji Halijarda“, „Da li ste videli ovu ženu“, „Ovuda će proći put“, i „3211“. U delu programa posvećenog mladima, publiku čeka regionalni hit „Dnevnik Pauline P“, reditelja Nevena Hitreca i dva međunarodna naslova: avanturistička komedija „Slučaj Tesla“ u režiji Andreja Hadživasileva i „Buntovnica“ Šarlote Regan. Svečano otvaranje Festivala zakazano je za utorak, 21. novembar u 21 čas, kada će na repertoaru biti ovogodišnji srpski kandidat za nagradu Oskar, film Milorada Milinkovića „Što se bore misli moje“.

Ova priča prati poslednje dane srpskog kneza Mihaila Obrenovića, zaljubljenog čoveka koji se bori sa osećajem dužnosti prema svom narodu dok se protiv njega kuje kobna zavera, koja će zaustaviti oslobađanje balkanskih naroda.

Istog dana od 17 časova, u programu za mlade očekuje nas „Buntovnica“: ova komedija o ocu i ćerki prati priču dvanaestogodišnje snalažljive devojčice Džordžije koja tajno živi sama u svom stanu, u radničkom predgrađu Londona, nakon smrti svoje majke.U 19 časova publika će imati priliku da pogleda još jedan nagrađivani domaći film, ostvarenje Dušana Zorića i Matije Gluščevića „Da li ste videli ovu ženu?“.  Ksenija Marinković igra glavnu ulogu, sredovečnu Draginju koja kroz tri različita života pokušava da iskoči iz svoje kože. Kroz tri paralelne priče, autori na ubedljiv način, raznovrsnim jezikom, saopštavaju jednu istinu – koliko je teško da budemo ono što jesmo ako nam životne uloge nameću kalupe kao neminovnost bez izbora.

Drugog dana festivala u dečijem programu naći će se porodična avantura „Dnevnik Pauline P“, film snimljen po istoimenoj knjizi Sanje Polak koja je do sada prodata u preko 250 hiljada primeraka.  U nastavku festivalskog programa sledi najnagrađivaniji srpski film ove godine „Ovuda će proći put“, mlade rediteljke Nine Ognjanović, koji je svetsku premijeru imao na festivalu Slamdance u Sjedinjenim Američkim Državama u januaru 2023. i tada dobio nagradu publike i specijalno priznanje žirija za najbolji igrani film. Drugi festivalski dan zatvara ratna drama Radoša Bajića „Heroji Halijarda“,  u čijem središtu je najveća pojedinačna akcija spasavanja američkih i savezničkih pilota u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznata kao „Operacija Halijard“.

Poslednjeg dana festivala dečiji program prikazuje „Slučaj Tesla“, čija priča prati ambicioznog mladog pronalazača Tonija koji radi na bežičnom električnom uređaju i čvrsto je uveren da njegovo otkriće može da reši globalnu energetsku krizu.U 19 časova biće prikazan i bioskopski hit „3211“ Andrijane Stojković i Danila Bećkovića, istinita priča o Stefanu Đuriću, uspešnom muzičaru koji jednog dana gubi sve i odlazi u zatvor gde od njegovog ranijeg života ostaju samo njegove pesme.

Festival, 23. novembra u 21 čas zatvara još jedan film koji doživljava velike uspehe na svetskim festivalima. Nakon svetske premijere u Lokarnu gde je gde je ovenčan prestižnom nagradom Varajati magazina i nagradom Zeleni leopard, uspeha na festivalima u Sarajevu, Sao Paolu, Talinu - novi film Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule“ stiže i pred publiku devetog Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala. Scenario je Bjelogrlić pisao sa Vukom Ršumovićem i Ognjenom Sviličićem, a inspiriran je bio romanom „Slučaj Vinča“ Gorana Milošinovića.

Ideja o osnivanju Međunarodnog filmskog festivala Kosova i Metohije nastala je iz potrebe za pozitivnom kampanjom u okruženju poput Kosova i Metohije kroz snagu filmskog ostvarenja. Gračanica kao jedan od najvažnijih kulturnih centara srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, predstavlja ključno mesto za očuvanje kulturnih veza našeg naroda.

Glavni cilj ovog festivala je jačanje kulturne ponude i podizanje svesti o kulturnom diverzitetu u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji. Nakon osam do sada uspešno realizovanih izdanja, ove godine od 21. do 23. novembra u Gračanici u organizaciji Evropskog kulturnog foruma i Doma kulture Gračanica a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije biće prikazano devet filmova.

KMMFF organizuje Evropski kulturni forum u saradnji sa Domom kulture Gračanica, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije. Cena ulaznica za filmove na festivalu je simbolična – 200 dinara za sve projekcije.

Foto: Kadrovi iz filmova.

 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..