U punoj Velikoj sali Doma omladine Beograda premijerno je prikazan film ’’Bajka bespovratnog vremena’’, Pavla Terzića, koji je okupio veliki broj aktera filma, ali i poznatih beogradskih klabera. Šestog dana Beldocs festivala, prikazani su i filmovi ’’Portret umirućeg džina’’ Stefana Đorđevića i’’Flotacija’’ Aleksandre Tatić i Eluned Zoe Aiano. ’’Bajka bespovratnog vremena’ je dugometražni film, Pavla Terzića, koji govori o istoriji beograskog klabinga, pre svega beogradskoj elektronskoj sceni, beogradskim klubovima, gde su glavni protagonisti najpoznatiji DJ-evi, organizatori i sami klaberi. Film je sniman više od sedam godina. Analizirajući paralelno političku situaciju u našoj zemlji, autor skeće pažnju na pravu oazu u besmislu sankcija i ratova...

... elektronski zvuk postaje neka vrsta nove muzičke religije. Ovakva teza pogotovo dobija na značenju kada se uzmu u obzir krajnje specifične političke, sociološke i kulturološke okolnosti koje obeležavaju našu zemlju i period devedesetih godina prošlog veka.

Reditelj je izjavio mu je ideja bila da snimi film o borbi jedne generacije, koja se muzikom branila protiv užasa i horora koji ju je okruživao.

’’Muzika je dobar prijatelj za bilo koji beg iz realnosti’’ - rekao je, Terzić, dodavši da je hteo da prikaže emocije tih ljudi, kao i da se oni sa osmehom prisete tog vremena u kojem su živeli, a koje nimalo nije bilo smešno. Dirljivo i emotivno za sve one koji su bili deo te scene.

Film će imati reprizu 15. juna u Barutani, posle koje će biti organizovana i žurka.

U Srpskom takmičarksom programu sinoć su prikazani filmovi ’’Portret umirućeg dzina’’ Stefana Đorđevića i’’Flotacija’’ Aleksandre Tatić i Eluned Zoe Aiano.
 Oba govore o ljudima u Istočnoj Srbiji, u Boru i Majdanpeku, koji rade u rudarskoj industriji.

’’Flotacija’’ govori o gradu u Istočnoj Srbiji sa dvojnim identitetom, podeljenim između okultizma i industrije. Porodica čija je sudbina vezana za oba identiteta daje sve od sebe da obezbedi opstanak lokalne kulture. Rudar Dragan poslednja je generacija lovaca na zmajeve među Markovićima. Njegova sestra, pokušava da zaštiti svoju zaostavštinu tako što će se boriti za prava rudarskih porodica.

’’Portret umirućeg džina’’ je vizuelna oda rudarima RTB Bora koji su čitav svoj život proveli u rudniku, radeći u teškim uslovima, koristeći zastarelu tehnologiju koja se godinama nije menjala. Zbog preuzimanja RTB Bora od strane kineskih investitora, stara topionica je uništena, a potreba za starijim rudarima je nestala. Film prikazuje njihove poslednje radne dane.

U utorak ,16. maja  Domu omladine Beograda u 19.30, u okviru Srpskog takmičarskog  programa biće prikazan film Ivana Šijaka ’’Bugi i demoni’’

U isto vreme, u 19.30 u Jugoslovenskoj kinoteci je dodela nagrada 16. Beldocs festivala.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..