Darko-JapanFilm “Tamo i ovde” Darka Lungulova dobio je Specijalnu nagradu žirija na međunarodnom festivalu Skip City u Japanu, gde je imao azijsku premijeru kao prvi film iz Srbije uvršten u zvaničan program tog festivala u gradu Kavagučiju. “Tamo i ovde” prikazan je u glavnom programu “World Cinema”, u konkurenciji sa još 11 filmova iz celog sveta, a nagradu Sony D-Cinema dodelio mu je žiri koji su činili producent Mataićiro Yamamoto (predsednik) iz Japana, In-Ah Lee (SAD/Nemacka), Orlow Seunke (Indonezija), Kei Haruna (Japan) i Paul Raphael (Velika Britanija).

Dodeljujući nagradu Lungulovu, član žirija i britanski producent Pol Rafael rekao je da je “Tamo i ovde” film koji je uspeo da spoji humor i prefinjenost i donese novu sliku Srbije.

Lungulov je izjavio da mu je neobicnco drago da je dobio nagradu žirija festivala sastavljenog od renomiranih producenata iz Azije, Evrope i Amerike i da mu je veliki kompliment što je publika u dalekom Japanu izvanredno primila taj po mnogo čemu "beogradski" film.

Prema njegovim rečima, to pokazuje da “Tamo i ovde” dobro “putuje”, da je priča univerzalna i da ljudi emotivno reaguju na nju, bez obzira odakle su.

Na festivalu Skip City, koji je 2003. bio prvi u svetu eksluzivno posvećen digitalnom filmu, “Tamo i ovde” prikazan je digitalno sa vrhunskog 4K digitalnog projektora, a posle obe projekcije Lungulov je odgovarao na brojna pitanja publike i direktora festivala Yuji Takazawe, koje su zanimali produkcioni detalji i svakodnevni život u Beogradu i Srbiji.

Domaća publika imaće priliku da vidi taj debitantski igrani film Lungulova 23. jula na 16. Festivalu evropskog filma Palić, u programu “Paralele i sudari”.

“Tamo i ovde” do sada je nagrađen na njujorškom Trajbeka festivalu - kao najbolji film o Njujorku, festivalu Cinema City u Novom Sadu, na kojem je Mirjana Karanović dobila nagradu za najbolju žensku ulogu, kao i na nedavnom SOFEST-u u Sopotu, na kojem je i Lungulov nagrađen za režiju.

Premijera filma “Tamo i ovde” bila je početkom ove godine na beogradskom FEST-u, u prisustvu glavne zvezde Dejvida Torntona (David Thornton), koji igra depresivnog njujorškog saksofonistu koji dolazi u Beograd i prihvata ponudu mladog srpskog emigranta (Branislav Trifunović) da se oženi za novac njegovom devojkom Ivanom (Jelena Mrđa) kako bi mogla da dođe u SAD.

Robert u Beogradu upoznaje Brankovu majku (Mirjana Karanović), prema kojoj počinje da gaji određena osećanja, odustajući na kraju i od dogovorenog novca za ženidbu. Po povratku u SAD, dok oduševljena Ivana govori kako je Njujork lepši nego na filmu, Robert setno primećuje da, ipak, nije Beograd…

“Tamo i ovde” prikazan je i na nedavnom 44. Filmskom festivalu u Karlovim Varima, u programu prema izboru kritičara uglednog filmskog časopisa “Varajeti”.
<<  Avgust 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     
      

Putopisi, Intervjui..