Treće izdanje Kampa angažovanog dokumentarnog filma Slobodna zona Junior  koncipirano je kao radionica za srednjoškolke i srednjoškolce iz zemalja regiona - Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Srbije.


Cilj ove radionice jeste da grupi izabranih srednjoškolaca pruži uvid u uzroke, posledice i domete društvenog aktivizma, različite aspekte kreiranja društveno angažovanog filma, da ih ohrabri na interkulturalni dijalog, podstakne i podrži u razvijanju sopstvenih ideja.

Kroz razmenu ideja i saznanja, u kontaktu sa stručnjacima iz različitih polja filmske prakse, aktivistima i borcima za ljudska prava, akterima u socijalnoj i kulturnoj politici, polaznici će se upoznati ne samo sa zanatskim aspektom kreiranja jednog dokumentarnog filma, već će spoznati i promišljati širi kontekst u kome njihovi filmovi tek treba da nastanu.

Kamp je podeljen u dva segmenta:


1. Prvi, dvonedeljni, održaće se tokom januara 2012. godine. Tokom prvog dela kampa, polaznici će imati priliku da steknu znanja i veštine u vezi sa pisanjem scenarija / dramaturgijom, strukturom filma, montažom, kamerom, zvukom kao i istorijatom i karakteristikama dokumentarnog filma sa posebnim osvrtom na istoriju i primere angažovanog filma, kao i da se susretnu sa rediteljima i producentima angažovanih dokumentarnih filmova iz celog regiona.


2. Drugi, sedmodnevni, održaće se tokom prolećnog raspusta 2012.godine. Na drugom delu polaznici će raditi na formulaciji svojih ideja za filmske scenarije. Uz predavanja o pičingu, vežbe u predstavljanju svojih ideja, razgovore sa filmskim profesionalcima iz celog regiona pripremaće se za pičing pred komisijom sastavljenom od predstavnika najprestižnijih regionalnih producentskih kuća i medija, kao i potencijanih donatora. Članovi pičing komisije odabraće tri najbolja scenarija, čiji će mladi autori dobiti priliku da snime svoje prve dokumentarne filmove.


***

Na do sada dva održana Kampa angažovanog dokumentarnog filma Slobodne zone, 29 srednjoškolaca iz cele Srbije imalo prilike da uz pomoć filmskih profesionalaca nauči kako da sopstvenu ideju pretvori u filmsku priču. Pobednik pitching foruma Drugog kampa Slobodne zone, sedamnaestogodišnji Nikola Polić iz Loznice, snimio svoj prvi dokumentarni film “Nevidljive”. Mladi autor u filmu istražuje pitanje percepcije seksualnih radnica, nasilja koje se vrši nad njima, ali i predstavlja njihove životne priče, želje i ambicije.

Film je realizovan uz podršku Francuskog instituta u Beogradu i RTV B92.

Polićevo debitansko ostvarenje,  imalo je veoma uspešnu premijeru na festivalu Slobodna zona 2010. godine i od tada je doživelo 32 prikazivanja.

U julu 2010. film “Nevidljive” je dobio i godišnju nagradu Ministarstva rada i socijalne politike Republike Srbije u kategoriji “Najbolji dokumentarni film ili TV emisija o seksualno i rodno zasnovanom nasilju”. 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..